Dostupni linkovi

Nakon tri meseca pauze nastavljeno suđenje bivšem premijeru Izraela


Netanjahu je sada vođa opozicije
Netanjahu je sada vođa opozicije

Suđenje za korupciju bivšem premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu nastavljeno je danas, posle tromesečne pauze, unakrsnim ispitivanjem bivšeg direktora veb-sajta Vala (Walla) Ilana Ješue.

Netanjahu, sada vođa opozicije, nije došao u jerusalimski okružni sud na ročište, jer mu je dozvoljeno da ne prisustvuje.

Ješua je prvi i glavni svedok u takozvanom Slučaju 4000, u kome se bivši premijer optužuje za zloupotrebu položaja dok je bio premijer i ministar komunikacija od 2014. do 2017. godine, navode izraelski mediji.

Netanjahuovi advokati se nadaju da će dokazati da on nije imao poseban tretman u izveštajima tog novinskog sajta.

Netanjahu je optužen da je koristio svoj položaj da nelegalno doprinese poslovnim interesima Šaula Eloviča, glavnog akcionara u telekomunikacionom gigantu Bezek.

U zamenu za to Elovič je navodno obezbedio da se o Netanjahuu i njegovoj porodici povoljno izveštava na veb sajtu kompanije i dopuštao saradnicima tadašnjeg premijera i članovima njegove familije da utiču na sadržaj uvodnika i politiku sajta.

Odbrana pokušava da dokaže da su, suprotno onome što tvrdi glavni svedok, naredbe stizale ne samo od Netanjahua već i drugih političara, biznismena i kompanija.

Advokati odbrane su tvrdili da im nisu dati svi snimci razgovora sa telefona bivšeg direktora veb sajta i tražili su više vremena za pripremanje svih neophodnih dokaza, zato je suđenje prekinuto na tri meseca.

Novi dokazi sugerišu da su tokom izborne kampanje 2013. i 2015. godine uspostavljene veze između Ješue i nekolicine političara i visokih zvaničnika koji su vodili računa o budžetu za reklamiranje raznih partija na veb sajtu. U zamenu za plaćanje reklama sajt je povoljno izveštavao o tim partijama.

Bivši zamenik vrhovnog tužica Jehošua Reznik ocenio je, međutim, da postoji značajna razlika jer se o Netanjahuu, u slučaju da je tvrdnja tužilaca tačna, povoljno izveštavalo u zamenu za donošenje propisa u njegovoj nadležnosti što se smatra mitom.

Netanjahuu se sudi za mito, prevaru i zloupotrebu položaja u tom slučaju, a Eloviču i njegovoj supruzi za mito.

Suđenje će se kasnije usredsrediti na druge slučajeve protiv bivšeg premijera.

On je optužen da je primao skupe poklone od milijardera, te za dogovor sa vlasnikom tiražnog dnevnika Jediot ahronota, Arnonom Mozesom, za pozitivno izveštavanje u zamenu za slabljenje rivalskog lista.

XS
SM
MD
LG