Dostupni linkovi

Netanjahu napustio rezidenciju premijera


Bivši premijer Izraela je rezidenciju napustio u subotu nakon ponoći
Bivši premijer Izraela je rezidenciju napustio u subotu nakon ponoći

Doskorašnji premijer Izraela Benjamin Netanjahu i njegova porodica napustili su premijersku rezidenciju, gotovo mesec dana nakon okončanja njegove dugogodišnje vladavine.

Portparol porodice Netanjahu potvrdio je napuštanje rezidencije u Jerusalimu u subotu nedugo posle ponoći, kako je i dogovoreno sa novim premijerom Naftalijem Benetom, preneo je Asošiejted pres.

Posle uzastupnih 12 godina na mestu premijera a ukupno 15 godina na toj funciji, Netanjahu je smenjen 13. juna, kada je izraelski parlament Kneset izglasao poverenje novoj raznolikoj koaliciji predvođenoj Benetom.

Vlada je tada saopštila da je dogovoreno da Netanjahu, sada lider opozicije, napusti premijersku rezidecniju do 10. jula i da u njoj više neće imati zvanične sastanke.

Netanjahu je nastavio da u rezidenciji prima zvaničnike, među kojima je i bivša ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli, navodi Frans pres.

Demonstranti koji su mesecima subotom protestovali ispred njegove rezidencije ovaj put su ga ismevali na društvenim mrežama, ocenom da su "optuženi i njegova porodica pobegli noću kao lopovi".

Protiv Netanjahua, optuženog za korupciju, u toku su tri sudska procesa.

On je optužen da je primao skupe poklone od bogatih pristalica i da se dogovarao sa vlasnikom tiražnog lista da povoljno o njemu izveštava, a uz to je činio usluge telokomunikacijskom mogulu iz sličnih razloga.

Netanjahu, političar sa najdužim stažom izraelskog premijera, negira da je počinio bilo kakvo krivično delo i dugo je odbijao da siđe s vlasti, uprkos višemesečnim demonstracijama protiv njega.

Benet još nije najavio kada će se useliti u rezidenciju. Izraelski mediji su ranije pisali da on želi da ostane u svojoj kući u Ranani, kraj Tel Aviva.

XS
SM
MD
LG