Dostupni linkovi

Izrael zbog raketiranja blokira granični prelaz za radnike iz pojasa Gaze


Izraelski odbrambeni sistem "Gvozdena kupola" presreće rakete upućene iz pojasa Gaze, 21. april 2022.
Izraelski odbrambeni sistem "Gvozdena kupola" presreće rakete upućene iz pojasa Gaze, 21. april 2022.

Izrael će blokirati granični prelaz za više hiljada radnika iz pojasa Gaze poslije niza raketnih napada ispaljenih sa te teritorije, koja je pod kontrolom militanata iz Hamasa, saopštila je izraelska vojska u subotu, 23. aprila.

U saopštenju se navodi da prelaz koji koriste radnici neće biti otvoren ni sutra, a kada će ponovo biti procijeniće se na osnovu bezbjednosne situacije.

Izrael navodi da su palestinski militanti ispalili dvije rakete kasno sinoć i da je jedna pala na otvoreni prostor unutar Izraela, a druga unutar pojasa Gaze.

Palestinski mediji su javili da su dva mještana Gaze ranjena od eksplozije rakete koja je podbacila.

Još jedna raketa ispaljena je rano jutros iz pravca Gaze ali izraelska vojska nije saopštila gdje je pala. Nema izvještaja o žrtvama ili šteti.

U proteklih nekoliko mjeseci, Izrael je dao više hiljada radnih dozvola Palestincima iz Gaze koja je nakon dolaska na vlast Hamasa skoro 15 godina pod teškom blokadom Izraela i Egipta.

Prema Izraelu, ovo je gest dobre volje, ali dozvole – koje u bilo kojem trenutku mogu biti opozvane – im daju snažan uticaj nad Palestincima.

Palestinci uglavnom koriste ove dozvole da bi radili u građevini, i ostale teže, slabije plaćene poslove.

Tokom protekle sedmice, Palestinci i izraelska policija su se više puta sukobljavali u zemlji dok su tenzije eskalirale nakon serije smrtonosnih napada unutar Izraela i izraelskih hapšenja i racija na okupiranoj Zapadnoj obali. Tri rakete ispaljene su iz pojasa Gaze na Izrael.

Ponovno izbijanje nasilja izazvalo je strah da bi se prošlogodišnji događaji mogli ponoviti, kada su protesti i nasilje u Jerusalimu eskalirali, što je dovelo do 11-dnevnog rata u Gazi i Izraelu.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG