Dostupni linkovi

Hiljade stanovnika Gaze traži radne dozvole u Izraelu


U Gazi nezaposlenost prevazilazi 50 odsto.

Hiljade stanovnika pojasa Gaze prijavilo se danas (6. oktobar) za radnu dozvolu u Izraelu koji je nedavno otvorio vrata za radnike sa te palestinske teritorije posle najnovijeg rata u maju.

Mnogi Palestinci žele da rade u Izraelu jer su plate veće nego u Gazi gde nezaposlenost prevazilazi 50 odsto. Izrael je odlučio da obezbedi ukupno 7.000 radnih dozvola za palestinske radnike iz pojasa Gaze, piše agencija Frans pres (AFP) pozivajući se na izjavu neimenovanog izraelskog bezbednosnog zvaničnika.

U avgustu je dozvole dobilo oko 5.000 Palestinaca. Palestinski ekonomski analitičar Omar Šaban je za AFP ocenio da će izraelske radne dozvole pomoći da se ublaži "kriza izazvana nezaposlenošću i siromaštvom" na teritoriji kojom vlada islamski ekstremistički Hamas.

On je rekao da bi se dobit u Gazi povećala za tri miliona dolara dnevno ako bi Izrael dao radne dozvole za 20.000 palestinskih radnika.

U maju su Izrael i Hamas, zahvaljujći posredovanju Egipta, postigli dogovor o prekidu vatre posle 11 dana rata. Izrael je od tada ublažio restrikcije na toj palestinskoj teritoriji, otvorio prelaze i proširio zonu u kojoj je dozvoljen ribolov u Sredozemnom moru i omogućio uvoz odredjene robe.

Uz to je šef diplomatije Izraela Jair Lapid predložio plan da se poboljšaju uslovi života u Gazi u zamenu za posvećenost dugotrajnom zatišju.

U Gazi koja je pod izraelskom i egipatskom blokadom od 2007. godine, kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad njom, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu, živi dva miliona stavnovnika. Izrael tvrdi da je blokada neophodna kako bi se sprečio uvoz oružja, a kritičari takve mere kažu da je to kolektivno kažnjavnje.

Izraelska vojska i Hamas su četiri puta ratovali od 2008. godine. Desetine hiljada Palestinaca sa druge palestinske teritorije koju kontroliše rivalska Palestinska uprava radi u Izraelu, u gradjevinarstvu i poljopriredi, podseća Asošiejted pres.

XS
SM
MD
LG