Dostupni linkovi

Međusobni raketni napadi Izraela i Libanona


Izraelski vojnici ispaljuju rakete
Izraelski vojnici ispaljuju rakete

Izrael je ispalio artiljeriju na ciljeve u Libanonu nakon što su u srijedu s libanonske teritorije lansirane četiri rakete prema Izraelu, izjavila je vojska Izraela, dok je sigurnosni izvor rekao da Hezbollah nije uključen, prenosi Reuters.

Ovo je bio treći incident raketne paljbe iz Libanona otkako se 10. maja razbuktao sukob između Izraela i militantne organizacije Hamas u Gazi.

Izraelska raketna odbrana presrela je jedan od projektila, drugi je sletio na otvoreno tlo, a dva su pala u Sredozemno more, rekla je vojska. Zbog raketa su se upalila zračna zirena u blizini sjevernog izraelskog grada Haife i područja na istoku.

Sigurnosni izvori u Libanonu potvrdili su da su prema Izraelu lansirane četiri rakete iz sela Seddiqine, sela u regionu libanskog južnog grada na obali Tira.

Nije bilo izvještaja o šteti ni s jedne strane.

Jedan sigurnosni izvor rekao je da militantna grupa Hezbollah, koja se prebacila na jug Libanona, nije bila uključena u lansiranja, te da grupa pokušava utvrditi odakle su rakete ispaljenje.

Dopisnici koji prate aktivnosti izraelske vojske rekli su da je rakete vjerovatno ispalila palestinska frakcija u znak solidarnosti sa Hamsom u Gazi.

U ranijem incidentu, u ponedjeljak, šest granata ispaljeno je iz Libanona prema sjevernom Izraelu, ali je palo ispred granice, što je rezultiralo uzvratnom paljbom iz Izraela. U četvrtak su tri rakete ispaljene iz Libanona pale u Sredozemno more.

Izrael je 2006. godine ratovao protiv gerilaca iz Hezbollaha koji imaju pristup naprednim raketama. Granica je od tada uglavnom tiha, navodi Reuters.

Pripadnici Vojske Srbije u Libanonu dobro

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je svih 177 pripadnika Vojske Srbije, angažovanih u mirovnoj misiji UNIFIL u Libanu, dobro.

Stefanović je, za Radio televiziju Srbij, rekao da se u Komandi misije UNIFIL, koja se nalazi u blizini granice sa Izraelom, nalaze dva štabna oficira Vojske Srbije dok su 33 srpska vojnika angažovana u vodu za zaštitu snaga pri toj komandi.

"Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pažljivo prate situaciju i stalnom smo kontaktu sa našim kontigentom u misiji UNIFIL", rekao je Stefanović.

Deset dana sukoba Izraela i Hamasa

Desetog dana sukoba palestinski zdravstveni službenici rekli su da su 223 osobe ubijene, dok su izraelske vlasti navele da je broj žrtava 12.

Inače, danas su telefonski razgovarali predsjednik SAD Joe Biden i premijer Izraela Benjamin Netanyahu. Biden traži "put do prekida vatre", dok je Netanyahu saopćio kako će "nastaviti operaciju dok se ne postigne cilj: da vratim tišinu i sigurnost vama, građanima Izraela" .

Sukob je izbio 10. maja kada je Hamas ispalio rakete velikog dometa na Jerusalem nakon višesedmičnih sukoba između palestinskih demonstranata i izraelske policije zbog deložacije nekoliko palestinskih porodica u istočnom Jerusalemu.

Rakete su ispaljene i kao odmazda zbog sukoba izraelske policije sa Palestincima u blizini kompleksa džamije Al-Aksa za vrijeme muslimanskog mjeseca ramazana, kada je Izrael ograničio okupljanja.

XS
SM
MD
LG