Dostupni linkovi

Izrael bi mogao dostići kolektivni imunitet zbog brzog širenja omikrona


Vakcinisanje protiv COVID-a 19 u Izraelu, Tel Aviv (januar 2021.)

Generalni direktor Ministarstva zdravlja Izraela Nachman Ash ocijenio je 2. januara da bi ta zemlja mogla dostići kolektivni imunitet zbog brzog širenja novog soja korona virusa omikron.

"Cijena kolektivnog imuniteta je veoma mnogo infekcija i to bi moglo na kraju da se desi", rekao je Ash, objasnivši da će definitivno biti povećanja broja zaraženih i da je teško znati gdje će se zaustaviti.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

On je najavio mogućnost skorog uvođenja novih restrikcija jer bi se rast infekcija mogao ubrzati zbog dočeka Nove godine, ali je upozorio da one možda ne bi bile efikasne zbog jako zaraznog novog soja.

Broj novih slučajeva zaraze porastao je sa manje od 1.000 prije deset dana na gotovo 5.500 u petak (31. decembar), a broj aktivnih slučajeva se utrostručio i iznosi 31.958, prenose izraelski mediji.

Međutim, broj ozbiljnih slučajeva raste znatno sporije, 22. decembra ih je bilo 77, a u nedjelju (2. januar) 110.

U subotu (1. januar) je registrovano 4.197 novih infekcija, ali se pad broja zaraženih posljedica manjeg obima testiranja tokom vikenda jer je stopa pozitivnih testova porasla na 4,57 procenta.

U Izraelu je od početka pandemije preminulo 8.244 ljudi, a od 21. decembra umrlo je četvoro.

Generalni direktor Ministarstva zdravlja je rekao da su snimci velikih proslava tokom vikenda zabrinjavajući, ali da nije bilo značajnih ograničenja da se spriječe.

U intervjuu za vojni radio on je rekao da će se u slučaju naglog porasta hospitalizovanih pacijenata zaraženih korona virusom razmatrati oštrije mjere.

Najavio je i mogućnost da više Izraelaca dobije četvrtu dozu vakcine nakon što je prošle sedmice Izrael postao jedna od prvih zemalja u svijetu koja je počela da daje vakcinu imunokompromitovanim osobama.

Ash je, međutim, priznao da nema dovoljno podataka da bi se moglo reći da će četvrta doza vakcine zaista spriječiti masovno zaražavanje.

Oko 60 procenta od 9,4 miliona stanovnika Izraela je potpuno vakcinisano, gotovo svi vakcinom Pfizer/BioNTech, podaci su Ministarstva.

U Izraelu je zabilježeno 1,3 miliona slučajeva zaraze korona virusom od početka pandemije, a dva do četiri miliona bi se moglo zaraziti do kraja januara kada bi talas omikron soja mogao da popusti, predviđa Eran Segal iz Naučnog instituta Weizmann.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG