Dostupni linkovi

Izrael odobrio drugu ‘booster’ vakcinu za osobe slabijeg imuniteta


Oko 4,2 miliona Izraelaca je do sada primilo tri doze vakcine
Oko 4,2 miliona Izraelaca je do sada primilo tri doze vakcine

Izrael je odobrio drugu buster dozu vakcine protiv kovida 19 za osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, saopštio je danas najviši zdravstveni zvaničnik.

Konačna odluka o široj upotrebi još se čeka.

U jednoj izraelskoj bolnici u ponedjeljak je data četvrta doza grupi zdravstvenih radnika, što je prva velika studija o tome da li će drugi krug dodatne doze pomoći protiv omikron varijante. Rezultati se očekuju za dvije sedmice.


Izrael je država koja je najbrže provela inicijalnu vakcinaciju prije godinu dana i jedna od prvih koja je pokrenula buster program nakon što je utvrđeno da imunitet postepeno blijedi.

Generalni direktor u Ministarstvu zdravlja Nahman Eš saopštio je na konferenciji za novinare da će druga buster doza za sada biti ponuđena samo imunokompromitovanim licima i da će se nastaviti sa utvrđivanjem da li je ona potrebna i ostalima.

Odobrenje stiže na dan kada je su zdravstvene ustanove saopštile da je u zemlji više od 4.000 novih slučajeva, što je najviši broj od septembra.

Ministar zdreavlja, Nican Horovic je rekao da se Izrael trenutno nalazi u "petom talasu" korona virusa, a većina slučajeva su vjerovatno vezani za omikron soj.

Oko 4,2 miliona od ukupno 9,4 miliona Izraelaca je primilo tri doze vakcine protiv korona virusa.

Izvor: Srna, AFP
XS
SM
MD
LG