Dostupni linkovi

Izrael tvrdi da je zatvorio prijelaz za humanitarnu pomoć Gazi


Izraelski vojnici i medicinski radnici na prijelazu Kerem Shalom, u blizini izraelske granice s Gazom u južnom Izraelu, 5. maj 2024.
Izraelski vojnici i medicinski radnici na prijelazu Kerem Shalom, u blizini izraelske granice s Gazom u južnom Izraelu, 5. maj 2024.

Izrael je saopćio da je u nedjelju, 5. maja, zatvorio granični prijelaz Kerem Shalom, koji je ključan za isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze, navodeći da je odluku donio jer je bio meta raketiranja.

Izraelska vojska je saopćila da je najmanje deset projektila ispaljeno na taj prijelaz, te da je nekoliko ljudi ranjeno, prenijeli su izraelski mediji, piše AP.

Hamas, grupa koju Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju terorističkom, tvrdi da je ciljao mjesto na kome su se okupili vojnici.

Odgovornost je preuzelo Hamasovo oružano krilo, brigada Ezzedine al-Qassam, ističući da su njeni militanti gađali izraelske trupe u području prijelaza Kerem Shalom.

Detalji o izvoru vatre nisu objavljeni, ali je saopćeno da je došla iz pravca obližnjeg prijelaza Rafah, na egipatskoj granici.

Prijelaz Kerem Shalom je glavni ulaz za dostavu humanitarne pomoći Palestincima u Gazi. Zatvoren je u vrijeme kada se ta enklava suočava sa humanitarnom krizom zbog nedostaka lijekova i hrane.

Šef agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA) Philippe Lazzarini objavio je u nedjelju da su mu izraelske vlasti zabranile ulazak u Gazu, drugi put od početka rata Izraela i Hamasa, 7. oktobra prošle godine.

"Izraelske vlasti i dalje uskraćuju humanitarni pristup Ujedinjenim narodima", napisao je Lazzarini na mreži X.

Naveo je i da je, u posljednje dvije sedmice, zabilježeno deset incidenata koji su uključivali pucnjavu na konvoje, hapšenje i maltretiranje osoblja UN, te je pozvao na "neovisnu istragu" o raketiranju koje je dovelo do zatvaranja ključnog prijelaza za pomoć Gazi.

Istovremeno sa zatvaranjem graničnog prijelaza, u nedjelju su nastavljeni pregovori o prekidu sukoba u Pojasu Gaze, no izgledi za postizanjem sporazuma su slabi.

Hamas ponavlja zahtjev za prekidom rata u zamjenu za oslobađanje talaca, dok izraelski premijer Benjamin Netanyahu to odlučno odbacuje.

Rat u Pojasu Gaze počeo je nakon što je Hamas napao Izrael 7. oktobra prošle godine u kome je, prema izraelskim podacima, ubijeno 1.200 osoba, a 252 uzeto za taoce.

Prema podacima Hamasovog Ministarstva zdravstva više od 34.600 Palestinaca je ubijeno u napadima Izraela.

XS
SM
MD
LG