Dostupni linkovi

Sastanak u Kairu bez dogovora o primirju u Gazi, Izrael i Hamas nepopustljivi


Posljedice izraelskog bombardovanja Rafe, 3. maj 2024.
Posljedice izraelskog bombardovanja Rafe, 3. maj 2024.

Sastanak u Kairu o predloženom primirju povezanom sa oslobađanjem talaca u Pojasu Gaze završen je 5. maja bez napretka, s obzirom na to da i Izrael i Hamas ostaju nepopustljivi poslije sedam mjeseci ratovanja.

Razgovori se, međutim, moraju nastaviti u Kataru, zemlji posredniku, gde se očekuje šef Centralne obaveštajne agencije Sjedinjenih Država William Burns.

Prema egipatskim medijima, delegacija Hamasa, grupe koju Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom, trebala bi se u utorak vratiti u Kairo.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu potvrdio je u nedjelju da Izrael "neće kapitulirati" pred Hamasom i da ne može "prihvatiti" zahtjeve islamističkog pokreta, koji poziva na definitivni prekid vatre na palestinskoj teritoriji prije bilo kakvog sporazuma, posebno o oslobađanju svojih talaca otetih 7. oktobra u Izraelu.

Netanjahu i dalje prijeti da će pokrenuti ofanzivu na prenaseljeni grad Rafu, na jugu Pojasa Gaze, "sa ili bez" dogovora o primirju.

Lider Hamasa Ismail Hanije koji je u Kataru, optužio je Netanjahua da "sabotira napore posrednika" u cilju postizanja primirja, dok su razgovori započeti u subotu, nastavljeni u nedjelju u Kairu između delegacije Hamasa i egipatskih predstavnika, u odsustvu Izraela.

Po pisanju američkih medija, direktor CIA je poslije etape u Kairu otišao u Katar.

Ponuda zemalja posrednika, Katara, Egipta i SAD, predstavljena Hamasu krajem aprila, predviđa primirje povezano sa oslobađanjem talaca koji se drže u Pojasu Gaze, u zamjenu za zatvorene Palestince koje drži Izrael.

Zvaničnik Hamasa u nedjelju je rekao da taj pokret "ni pod kojim okolnostima neće prihvatiti sporazum koji eksplicitno ne predviđa prekid rata".

Rat u Pojasu Gaze je počeo nakon što je Hamas napao Izrael 7. oktobra u kojem je, prema izraelskim podacima, ubijeno 1.200 osoba, a 252 uzeto za taoce.

Prema podacima Hamasovog Ministarstva zdravstva više od 34.600 Palestinaca je ubijeno u napadima Izraela.

Uoči nastavka pregovora o primirju, desetine hiljada Izraelaca okupilo se u Tel Avivu pozivajući na postizanje dogovora kako bi taoci bili oslobođeni.

Demonstranti traže od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da prihvati sporazum o primirju.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG