Dostupni linkovi

Hamas objavio video snimak dva izraelska taoca oteta 7. oktobra


Na fotografiji iz snimka koji je 27. aprila 2024. objavio Hamas čovek koji se predstavio kao Keith Siegel, jedan od talaca otetih tokom napada Hamasa 7. oktobra 2023.
Na fotografiji iz snimka koji je 27. aprila 2024. objavio Hamas čovek koji se predstavio kao Keith Siegel, jedan od talaca otetih tokom napada Hamasa 7. oktobra 2023.

Palestinski pokret Hamas, kojeg SAD i Evropska unija smatraju terorističkim, objavio je 27. aprila video snimak na kojem se vide dva izraelska taoca oteta tokom napada 7. oktobra 2023. godine u južnom Izraelu i potom odvedena u Gazu.

Forum porodica talaca identifikovao je da su ta dva taoca Kit Sigal (Keith Siegal) i Omri Miran. Štab Foruma porodica talaca saopštio je da su porodice Sigel i Miran upoznate sa video snimkom. U saopštenju se navodi kako je dokaz da su njih dvojica živi "najjasniji dokaz da izraelska vlada mora učiniti sve da odobri dogovor za povratak svih talaca".

Na snimku koji nema datuma Miran kaže da je zatvoren 202 dana, a Siegel spominje praznik Pashe, što ukazuje da su videa snimljena nedavno.

Sigal, američki državljanin, otet je sa svojom suprugom Avivom 7. oktobra, a ona je oslobođena u novembru prošle godine za vreme kratkog primirja. Sigalovi su kidnapovani iz kibuca Kfar Aza 7. oktobra kada je Hamas napao izraelske zajednice u blizini Gaze, dok je Miran zarobljen iz kibuca Nir Oz.

Govoreći pod prinudom u video snimku koji je objavilo oružano krilo Hamasa, Sigal (64) i Miran (46) pozivaju izraelsku vladu da se dogovori sa Hamasom o prekidu vatre i oslobađanju talaca.

"Ovde sam u zarobljeništvu Hamasa 202 dana. Ovde je situacija neprijatna, teška i ima mnogo bombi", čuje se kako govori Miran.

Fotografija iz snimka koji je 27. aprila objavio Hamas prikazuje muškarca koji se predstavio kao Omri Miran, jedan od talaca otetih tokom napada Hamasa 7. oktobra 2023.
Fotografija iz snimka koji je 27. aprila objavio Hamas prikazuje muškarca koji se predstavio kao Omri Miran, jedan od talaca otetih tokom napada Hamasa 7. oktobra 2023.

Novi video dolazi u vreme kada je Hamas saopštio da proučava novi predlog Izraela za primirje. U izveštajima medija navodi se da je posrednik Egipat poslao delegaciju u Izrael da da novi podsticaj pregovorima koji su u zastoju.

Hamas je prethodno 24. aprila objavio video snimak izraelskog taoca Herša Goldberg-Polina (Hersh Goldberg-Polin), starog 23 godine. Kao odgovor, njegova majka i otac su apelovali da se učini više kako bi se osigurao novi sporazum o oslobađanju talaca.

Rat i napadi Izraela na Gazu pokrenuti su nakon terorističkog napada Hamasa na južni deo Izraela, koji je rezultirao smrću najmanje 1.160 ljudi, uglavnom civila.

Prema Izraelu, oko 250 ljudi je tada kidnapovano. Sporazumom postignut u novembru Hamas je oslobodio 105 talaca – većinom žena i dece – u zamenu za jednonedeljni prekid vatre i oko 240 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima. Veruje se da su u Gazi još 133 taoca, od kojih se oko 30 smatra mrtvim.

Nedelje indirektnih pregovora kasnije nisu uspele da donesu novi sporazum. Hamas je odbacio prethodni predlog za šestonedeljni prekid vatre u zamenu za oslobađanje 40 preostalih talaca.

Grupa je ranije insistirala da svaki dogovor treba da uključi trajni prekid rata, potpuno povlačenje izraelske vojske iz Gaze i neograničeni povratak raseljenih u njihove domove. Izrael insistira da mora uništiti Hamas u Gazi i osloboditi taoce.

Izrael u međuvremenu napreduje sa planovima za ofanzivu u Rafi, u južnoj Gazi, uprkos upozorenjima o potencijalno katastrofalnim humanitarnim posledicama za 1,5 miliona raseljenih Palestinaca koji se tamo sklanjaju.

Izraelska kampanja odmazde u Gazi ubila je više od 34.000 Palestinaca, saopštilo je tamošnje ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas.

Izvor: AFP i BBC
XS
SM
MD
LG