Dostupni linkovi

SAD i još 17 zemalja pozvali Hamas da oslobodi taoce


Uništene zgrade na jugu Gaze, 22. april 2024.
Uništene zgrade na jugu Gaze, 22. april 2024.

Sjedinjene Države i još sedamanest zemalja pozvale su Hamas, kojeg SAD i EU smatraju za terorističku organizaciju, da oslobodi taoce kao korak za okončanje krize u Gazi, rekao je visoki dužnosnik američke administracije. No, iz Hamasa su obećali da neće popustiti pod međunarodnim pritiskom.

"Pozivamo na hitno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi već više od 200 dana", navodi se u saopštenju koje su zemlje zajedno objavile, rekao je dužnosnik američke administracije. On je zajedničku izjavu nazvao izuzetnim prikazom jednoglasnosti, prenosi Reuters.

Svih 18 zemalja ima državljane koje Hamas drži već šest mjeseci nakon što su pokrenuli napad 7. oktobra na Izrael i ubili 1.200 ljudi. Vjeruje se da Hamas još uvijek drži 129 taoca od ukupno 253 koje su uzeli početkom oktobra.

Napad Hamasa doveo je do uzvratne reakcije Izraela koji je krenuo sa napadima na Gazu u kojoj je od početka oktobra poginulo više od 34.300 osoba, podaci su ministarstva zdravstva koje vodi Hamas.

Poziv Hamasu su potpisali lideri Sjedinjenih Američkih Država, Argentine, Austrije, Brazila, Bugarske, Kanade, Kolumbije, Danske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Poljske, Portugala, Rumunije, Srbije, Španije, Tajlanda i Britanije.

"Naglašavamo da bi dogovor o oslobađanju taoca doveo do trenutnog i produženog primirja u Gazi, što bi omogućilo dolazak dodatne neophodne humanitarne pomoći koja bi bila isporučena širom Gaze i dovelo do izglednog kraja neprijateljstava", navodi se u saopštenju.

Iz Hamasa su za Reuters rekli da neće biti pod uticajem te izjave i da SAD moraju natjerati Izrael da prekine agresiju.

U napadu Hamasa od 7. oktobra militanti su ubili oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i oteli oko 250 talaca. Kao odgovor, izraelska zračna i kopnena ofanziva u Gazi, s ciljem eliminacije Hamasa, ubila je više od 34.000 Palestinaca. Uništena su dva najveća grada u Gazi, stvorena je humanitarna kriza, a oko 80 posto stanovništva teritorija bio je prisiljeno da pobjegne u druge dijelove Gaze.

XS
SM
MD
LG