Dostupni linkovi

U izraelskom napadu na Damask 12 mrtvih, uključujući pet Iranaca


Mjesto raketnog napada u Damasku gdje su ubijeni propadnici iranske Revolucionarne garde, 20. januar 2024.
Mjesto raketnog napada u Damasku gdje su ubijeni propadnici iranske Revolucionarne garde, 20. januar 2024.

Dvanest ljudi, uključujući pet savjetnika Iranske revolucionarne garde, ubijeno je 20. januara u zračnom napadu koji se pripisuje Izraelu, sudeći po novom izvještaju Sirijske opservatorije za ljudska prava

Ciljana je i uništena četvorospratna zgrada u kvartu Maze, gdje su se navodno "sastali proiranski lideri", saopćila je ta nevladina organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja ima široku mrežu izvora u Siriji.

Revolucionarna garda je saopćila da je pet njenih vojnih savjetnika i članova sirijskih snaga ubijeno u napadu koji su izveli izraelski borbeni avioni.

Iranski mediji su javili da je jedna od žrtava general Sadeg Omidzadeh, odgovoran za obavještajni rad elitne jedinice Kuds, zadužene za vanjske operacije Irana, ali ta informacija nije zvanično potvrđena.

Iran je okrivio Izrael za napad i zaprijetio osvetom. Izrael nije odgovorio na te optužbe.

U proteklim nedjeljama, Izrael je optužen za ubistvo visokog iranskog zvaničnika u Siriji i drugog čovjeka Hamasa u Libanu, što je podstaklo strah od širenja rata.

Od početka rata u susjednoj Siriji 2011. godine Izrael je izveo stotine zračnih udara na ciljeve u toj zemlji, uglavnom gađajući proiranske snage, uključujući i libanski Hezbolah, saveznike sirijskog režima, kao i sirijsku vojsku.

Izrael rijetko preuzima odgovornost za svoje operacije u Siriji, ali tvrdi da neće dozvoliti da Iran proširi svoje prisustvo u njoj.

Razmjena vatre je gotovo svakodnevna na izraelsko - libanskoj granici između proiranskog Hezbolaha, saveznika Hamasa, i izraelske vojske od 7.oktobra, kada je započeo rat između Izraela i Hamasa.

XS
SM
MD
LG