Dostupni linkovi

Parlament Izraela zabranio reizbor kritičara premijera Beneta


Naftali Benet

Izraelski parlament (Kneset) zabranio je poslaniku Amihaju Šikliju (Amichai Chikli) koji je napustio desničarsku partiju premijera Izraela Naftalija Beneta (Naftali Bennet) da ponovo bude izabran kao član bilo koje stranke.

Takva zabrana smatra se malom političkom pobedom premijera u vreme kada nastoji da stabilizuje krhku vladu, a istovremeno je i upozorenje svakom drugom poslaniku u slučaju da se pobuni.

Skupštinski odbor izglasao je sa sedam glasova "za" i nijednim protiv da se preduzme mera protiv poslanika Šiklija i proglasio ga prebegom.

Šikli je napustio Benetovu partiju Jamina (Yamina) gotovo odmah posle osnivanja vladajuće koalicije i smatran je mogućim budućim kandidatom opozicione konzervativne partije Likud.

Odluka odbora ga sprečava da to bude u ovom skupštinskom mandatu.

To je takođe upozorenje za poslanicu Idit Silman, koja je početkom ovog meseca dala ostavku na članstvo u Benetovoj partiji i svakom drugom potencijalnom političkom pobunjeniku u izraelskom parlamentu.

Koalicija od osam partija zbog odluke Idit Silman izgubila je tesnu većinu od 61 u Knesetu sa 120 poslanika, manje od godinu dana posle polaganja zakletve.

Zbog toga je umnogome otežana sposobnost usvajanja zakona i povećan je rizik od prevremenih izbora u vreme kada raste napetost u odnosima sa Palestincima.

Liderka Laburističke partije Merav Mihaeli (Michaeli), ministarka transporta, rekla je u ponedeljak da sve vođe stranaka zajedno nastoje da očuvaju vladu.

Izraelski mediji javljaju da bi Šikli mogao da osnuje novu partiju.

Šikli je ranije govorio da je Izraelu potrebna cionistička vlada, a ne "neusklađen pačvork" koji zavisi od glasova arapskih poslanika, aludirajući na činjenicu da je u koaliciji desničarskih, levičarskih i partija centra i jedna mala arapska stranka prvi put u istoriji jevrejske države.

Benetova koalicija suočena je i sa drugim izazovima, neredima na svetilištu u Jerusalimu koje Jevreji zovu Brdo hrama, a muslimani kompleks džamije Al-Aksa koji su nagnali malu islamsku stranku Raam da privremeno suspenduje svoje učešće u vladi u znak protesta.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG