Dostupni linkovi

Izračunali su kad će naš svemir umrijeti


Diego Sáez-Gómez sa Sveučilišta u Lisabonu izračunao je s kolegama kako bi svemir mogao skončati puno ranije od prijašnjih prognoza. No, i u tom slučaju ne trebamo paničariti

Svemir će umrijeti, jednog dana, to je činjenica oko koje su se znanstvenici dogovorili, ali kad će to točno biti još nije točno poznato.

Promatranja galaksija i zvijezda pokazuju da se širenje svemira ubrzava, a ako ta brzina ostane stalna, jednom će se zvijezde ugasiti, sve će se udaljiti jedno od drugog i svemir će se ohladiti.

Druga mogućnost predviđa i da će se sa širenjem svemira povećavati količina tamne energije i to do trenutka kad će se raspast prostor vrijeme, a svemir jednostavno prestati postojati. Taj 'Big rip' scenarij ili veliko kidanje prema prognozama bi mogao biti za 22 milijarde godina - tako da se ne moramo previše brinuti oko toga.

No, može li svemir umrijeti ranije?

Diego Sáez-Gómez sa Sveučilišta u Lisabonu s kolegama je radio nekoliko scenarija konačnog kraja svega. Analizirali su obližnje galaksije, supernove i otkrili kako bi 'Big rip' najranije mogao stići za otprilike 2,8 milijardi godina, tako da smo i u tom slučaju sigurni.

No, kako bi naše Sunce trebalo imati energije za još nekih pet milijardi godina, znanstvenici kažu da bi bilo iznenađenje da svemir skonča ranije, prenosi New Scientist.

XS
SM
MD
LG