Dostupni linkovi

Iznenadna Parada ponosa u centru Beograda


Beograd na Međunarodni dan ponosa
Pripadnici LBGT populacije prošetali su u sredu centrom Beograda i tako obeležili Međunarodni dan ponosa. Pod sloganom „Ćutanje nas neće zaustaviti“ okupljeni su zatražili veća prava za gej osobe.Skup, koji je obezbeđivao veliki broj policajaca, protekao je bez incidenata, ako se izuzme nekoliko sporadičnih dobacivanja prolaznika.

Pedesetak okupljenih prošetalo je u koloni noseći zastave duginih boja i šarene balone od Trga republike do česme u Knez Mihailovoj ulici.

LGBT aktivisti za RSE su rekli da su došli da javno izraze svoj stav.Na pločnik na Trgu republike aktivisti nevladinih organizacija položili su „rainbow“ zastavu, koja je u sredu prvi put okačena na jednoj državnoj instituciji - kancelariji ombudsmana, i istakli transparente sa natpisima „Plašim se“, „Imam pravo na ljubav“, „Živim u laži“, „Pretukli su me na ovom trgu“...Prolaznici, koji su mirno posmatrali performans, različito su reagovali na ovu javnu akciju.LGBT aktivisti, u čije ime se javnosti obratio Boban Stojanović, na kraju skupa su poručili da od države očekuju slobodno održavanje Parade ponosa u oktobru ove godine.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG