Dostupni linkovi

Kartonske lutke za prava LGBT zajednice


Akcija „Zajedno za jednakost“ na beogradskom Trgu republike, 26. jun 2012.
Akcija „Zajedno za jednakost“ na beogradskom Trgu republike, 26. jun 2012.
Piše: Dušan Komarčević

Grupa nevladinih organizacija koja se bavi zaštitom prava seksualnih manjina organizovala je u Beogradu uoči Međunarodnog dana ponosa akciju „Demonstracija kartonskih LGBT lutaka” koja bi trebalo da doprinese rušenju predrasuda i distance prema pripadnicima LGBT populacije koji su u Srbiji često izloženi otvorenoj diskriminaciji, fizičkim napadima i drugim oblicima nasilja.

Uz jako policijsko obezbeđenje i poruke na kartonskim lutkama koje su bile izložene na beogradskom Trgu republike - „Stop predrasudama i neznanju“, „Ponosan sam što postojim“ ili „Ja volim svog gej sina“ aktiviskinje i aktivisti su prolaznicima delili flajeri u kojima se ukazuje na probleme LGBT populacije. Performans je deo projekta „Zajedno za jednakost“ koji je, prema rečima predsednika Gej strejt alijanse Lazara Pavlovića, izabran na konkursu programa "Kalendar ljudskih prava" koji sprovodi Uprava za ljudska i manjinska prava.

Štand grupe nevladinih organizacija uoči Međunarodnog dana ponosa
Štand grupe nevladinih organizacija uoči Međunarodnog dana ponosa
„Akcija ima neposredni kontakt sa ljudima, a cilj je da senzibiliše građane i građanke Srbije na probleme LGBT osoba, odnosno da razbije predrasude koje važe za te osobe. Ovde su izložene lutke koje nose određene poruke, a naši aktivisti i aktivistkinje dele brošure o jednakosti i poštovanju različitosti“, objašnjava Pavlović.

Pavlović smatra da se položaj gej populacije u Srbiji na izvestan način poboljšava u odnosu državnih institucija, ali dodaje da građani još uvek nisu dovoljno senzibilizirani za sve ono što je vezano za osnovna prava ove zajednice. Tako su tokom pojedinih akcija koje su ranije izvedene u Novom Sadu i Nišu, protivnici ovakvih skupova bacali letke na ulicu.

Takođe, performans koji je trebalo da se održi prošle nedelje u Kragujevcu, otkazan je nakon što je izvesni “Pokret ponosnih Kragujevčana” zatražio od gradskih vlasti odobrenje da zauzme javnu površine na kojoj je trebalo da bude održan skup LGBT organizacija.

“Gradska vlast Kragujevca je, nažalost, sklopila kompromis sa nasilnicima, tako što je onemogućila da održimo mirno prijavljen skup u dva navrata, tako da smo na kraju prosto odustali. Nadamo se da će neka sledeća vlast imati više razumevanja”, ističe Pavlović.

Podrška i nezadovoljstvo

Performans “Demonstracija kartonskih lutaka” LGBT organizacije izvode tri meseca uoči najavljene Parade ponosa, koja bi u oktobru trebalo da bude održana u glavnom gradu Srbije po drugi put.

U centru Beograda izložene kartonske lutke u okviru akcije podrške LGBT zajednici
U centru Beograda izložene kartonske lutke u okviru akcije podrške LGBT zajednici
Poslednji Gej prajd održan je pre dve godine, uz jake policijske snage i velike ulične nerede koje je izazvalo nekoliko hiljada pripadnika desničarskih i navijačkih grupa. Na zahtev Saveta za nacionalnu bezbednost, Povorka ponosa je 2011. otkazana zbog, kako je objašnjeno, procene da bi bezbednost bila izuzetno ugrožena, s obzirom na to da su kontraproteste najavile ekstremističke organizacije, poput nedavno zabranjenog Obraza.

Zbog toga ne čudi veliki broj pripadnika MUP na centralnim ulicama srbijanske prestonice tokom izvođenja performansa. No, prema rečima Nikole Vlatkovića, jednog od aktiviste koji radi na štandu, incidenata u Beogradu za sada nije bilo.

„U Novom Sadu i Nišu je bilo super. U Kragujevcu nije bilo skupa uopšte. Trebalo je da bude prošle nedelje, ali je otkazan. Videćemo kako će biti u Beogradu. Za sad je super“, ističe on.

Neki od prolaznika sa kojima smo razgovarali kažu da podržavaju LGBT osobe u nastojanju da se izbore za bolji položaj u društvu, mada nisu bili retki oni koji nisu skrivali nezadovoljstvo što se jedna ovakva akcija uopšte održava u centru Beograda.



Pored ove akcije, tokom juna su organizovane projekcije filmova, promocije kulturnog stvaralaštva LGBT osoba, distribucija brošura i informativnih časopisa, panel diskusije i promotivne žurke.
XS
SM
MD
LG