Dostupni linkovi

Moguća blokada Parlamenta BiH zbog izmjena Zakona o boravištu


Ilustracija
Ilustracija
Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH trajala je kraće od himne. Naime, zbog izostanka tri delegata iz Kluba Bošnjaka nije bilo kvoruma za održavanje sjednice na kojoj je, između ostalog, trebalo da budu razmatrane izmjene Zakona o boravištu i prebivalištu. Dok delegati iz Federacije kažu da je izostanak njihovih kolega opravdan, delegati iz RS ne isključuju mogućnost da je riječ o blokadi rada Doma naroda, što je, kako kažu, ovih dana čak i najavljeno iz Stranke demokratske akcije. U međuvremenu, delegatima su stigle i prijeteće elektronske poruke, te je najavljeno da će u cijelu priču biti uključeni i istražni organi.

U BiH se mjesecima vodi polemika oko izmjena Zakona o boravištu i prebivalištu. Naime, SDA tvrdi da je ovaj zakon na štetu Bošnjaka povratnika jer je njime predviđeno da se provjerava da li građani zaista žive na adresi koja im piše u ličnim dokumentima.

Zakon propisuje da bh. građani ne mogu biti prijavljeni na nekoj adresi ukoliko ne posjeduju nekretninu ili ugovor o iznajmljivanju nekretnine u kojoj stanuju. U SDA smatraju da se ovim zakonom daje mogućnost policiji da povratnicima upada u kuće u svako doba i time ih zastrašuje.

„Smatramo da je on usmjeren protiv Aneksa 7, protiv povratka i da je u značajnoj mjeri pretpostavka za omogućavanje diskriminirajućeg postupanja“, kaže delegat u državnom parlamentu Halid Genjac.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, čije je ministarstvo napisalo ovaj zakon, tvrdi da to nije tačno, te da je on usklađen sa evropskim standardima:

„Ovaj zakon je regulisao niz novina, od toga da se uvodi elektronski potpis, do toga da se prijava i odjava boravišta mogu vršiti elektronski. Prije svega moramo shvatiti da građanin koji želi da prijavi svoj boravak na određeno mjesto, mora da pokaže da li ima imovinu, ugovor o podstanarskom odnosu – jer ako ne budemo evidentirali gdje koji od građana u BiH boravi, onda ćemo, siguran sam u to, imati niz lica u BiH koja mogu biti sumnjivog bezbjednosnog karaktera, koja izbjegavaju poreze, koje traže sudovi na izdržavanje kazne. Dakle, taj zakon nikome ne smeta u BiH“, konstatuje Nović.

No uprkos objašnjenjima, pokrenuta je čitava kampanja protiv usvajanja ovog zakona. Predsjedavajući Doma naroda Staša Košarac, iz SNSD-a, ne isključuje mogućnost da je riječ o blokadi rada Parlamenta jer su se delegati u petak trebali izjašnjavati o izmjenama Zakona o prebivalištu i boravištu.

Zbog izostanka tri delegata iz Kluba Bošnjaka sjednica se nije mogla održati. Košarac kaže da je blokada rada Parlamenta najavljena:

„Zabrinjavajuće je činjenica da smo iz javnosti informisani da su organi SDA najavili blokadu Doma naroda. To je učinio potpredsjednik SDA gospodin Ahmetović. Jasno je rekao da će dati upute delegatima da izvrše blokadu Doma naroda“, podsjeća Košarac.

Košarac je dodao da su delegati primili mailove prijeteće sadržine zbog pomenutog zakona, te najavio da će u petak u toku dana zatražiti od istražnih organa da se pozabave ovim pitanjem.

Neki delegati su potvrdili da u poruci, između ostalog, stoji da su svi koji dođu na sjednicu Doma naroda u petak izdajnici BiH.

Kriminaliziranje prava na slobodu kretanja

Emir Suljagić
Emir Suljagić
Podsjećamo, poziv na neusvajanje ovog zakona u četvrtak je zvanično uputila i Koalicija 1. mart. Koordinator Koalicije Emir Suljagić izjavio je da će "političku cijenu platiti svako ko bude podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH u obliku u kojem se nalazi u parlamentarnoj proceduri.“ On je kazao da se radi o zakonu koji doslovno kriminalizira pravo na slobodu kretanja za sve građane nesrpske nacionalnosti u RS-u.

Delegat Halid Genjac, iz Kluba Bošnjaka, kazao je da nije riječ o blokadi rada Parlamenta, ali da i dalje vjeruje da je pomenuti zakon diskriminatoran, te najavio da SDA neće dopustiti njegovo usvajanje:

„Sva legitimna, raspoloživa politička sredstva ćemo upotrijebiti da spriječimo usvajanje ovg zakona“, poručio je Genjac.

Rasprava o izmjenama Zakona o boravištu i prebivalištu obavljena je u oba doma državnog parlamenta. Zakon je usvojen u Predstavničkom domu, a u Domu naroda delegati iz SDA zatražili su od Ustavnog suda BiH ocjenu da li njime ugrožen vitalni nacionalni interes. Ustavni sud BiH utvrdio je da ovaj zakon nije štetan po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, podsjeća delegat iz SDP-a Mehmed Bradarić:

„Ustavni sud je rekao da nisu povrijeđena prava, da nije ugrožen vitalni nacionalni interes Bošnjaka. To je za mene dovoljna spoznaja da se odredim kako ću se ponašati prema ovome zakonu. Naravno da ću ga podržati“, kaže Bradarić.

Delegat iz Kluba Hrvata Dragan Čović ne smatra da je otkazivanje sjednice smišljena akcija delegata iz SDA, ali napominje da zbog bolesti pojedinih članova može biti doveden u pitanje dalji rad ovog doma:

„Mi sad ulazimo u jedan ozbiljan problem zbog toga što dva člana Kolegija iz Kluba Bošnjaka već duže vrijeme ne prisustvuje sjednicama. I znamo da je to iz zdravstevnih razloga, ne treba oko toga špekulirati. Drugim riječima, da bismo mogli formalno poslovnički raditi, tri ostala člana iz bošnjačkog naroda moraju biti stalno prisutni i sad ćemo morati tražiti termine kad će se to stvarno desiti – i to će postati malo problem. U tom duhu ćemo vjerojatno onda i o tome razgovarati – da vidimo kako osigurati da ne dođemo u situaciju da iduća sjednica završi na isti način“, zaključuje Čović.
XS
SM
MD
LG