Dostupni linkovi

Affan Ramić izložbom obilježio 80. rođendan


Izložba Affana Ramića, 5. jun 2012.
Jedan od najpriznatijih bosanskohercegovačkih slikara Affan Ramić je u utorak naveče, svojom izložbom u sarajevskoj galeriji „Roman Petrović“, uz prisustvo brojnih prijatelja i ljubitelja likovnog stvaralaštva, obilježio 80. rođendan. Na izložbi je predstavljeno 55 radova, od kojih je većina nastala u tekućoj godini.

Ovaj bh. akademik i nekadašnji predsjednik Saveza udruženja likovnih umjetnika Jugoslavije, dobitnik je brojnih priznanja, između ostalih, i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.

„Njegovi novi radovi su manjeg formata, ali sa istim motivima. To su radovi iz ciklusa 'Mediteranski pejzaž', prilično su apstraktni i predstavljaju hercegovačke pejzaže, što je tipično za Affana. Važno je istaći umjetnikovu energiju, jer sa svojih 80 godina života djeluje kao i prije 40 godina“, kazao je za Radio Slobodna Evropa predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine Admir Mujkić.
Affan Ramić na izložbi
Affan Ramić na izložbi

„Bio sam uvijek, pomalo, izbirljiv u temama. Ne treba insistirati previše da se mijenja nešto u umjetnosti. Umjetnost ima pravo na svoje zablude, istine i ubjeđenja. Uvijek sam se smatrao posmatračem i pokušavao da ostanem svoj, bez obzira na okolnosti“, rekao je Affan Ramić.

Posvećujući pažnju ulju i akrilu, umjetnik Ramić u svom dugogodišnjem plodonosnom periodu nije zanemario kolaž. U jednoj fazi svog rada koristio se i filigranskim crtežom, inspirisan ornamentikom starog bosanskog nakita.

„Ime i djelo Affana Ramića obično se veže za početke oslobođenja od tradicionalnih postupaka u suvremenom slikarstvu Bosne i Hercegovine. Mimetičko slikarstvo za njega je tek zaludna i blijeda kopija prirode, tog božjeg remek-djela. Oba Ramićeva atelijera uništena su i opljačkana - onaj na Grbavici u Sarajevu stradao je u proljeće 1992. od srpskoga junaštva, a onaj u počiteljskoj Kuli, godinu dana kasnije - od hrvatske kulture. I tu se više nema što reći. Tako je, zapravo, prebrisan praktično najveći dio Ramićeva likovnog opusa“, istakao je prilikom otvaranja izložbe bh. pjesnik i novinar Mile Stojić.

Affan Ramić je do sada priredio više od 30 samostalnih izložbi širom Evrope, i dalje. Autentičan je autor, koji uistinu utiče na razvoj i promociju ukupne bosanskohercegovačke likovne scene.

„Država se nije odužila Affanu Ramiću, zato i naglašavam stanje jedne zemlje koja nije u stanju da odgovori na mnoga pitanja u sferi kulture. Ostaje samo da se sami sa sobom, u grupaciji ljudi koji znaju ovog umjetnika, prate ga i vole, zagrlimo i izljubimo. Ne možete tražiti od jedne zemlje koja nema senzibilitet i materijalna sredstva, te sve ono što druge zemlje imaju, da jednoj ličnosti kao što je Affan, korektno iskaže poštovanje“, rekao je za Radio Slobodna Evropa priznati bh. slikar Safet Zec.
  • 16x9 Image

    Zvjezdan Živković

    Magistar komunikologije. Izvještava o kulturi, socijalnim temama i eurointegracijama. Kreira multimedijalne sadržaje i uređuje portal Balkanskog servisa RSE.

XS
SM
MD
LG