Dostupni linkovi

"Collectif Nagual": Bosna je cool mjesto


Yasmine Mahdhaoui i Pierre Adrien Brazzini u Sarajevu, avgust 2011
Yasmine Mahdhaoui i Pierre Adrien Brazzini u Sarajevu, avgust 2011
U četvrtak je u sarajevskoj galeriji Evergreen otvorena izložba pod nazivom „Evropa Sarajevo“. Autori su profesionalni fotografi iz Francuske - Yasmine Mahdhaoui i Pierre Adrien Brazzini, poznatiji kao „Collectif Nagual“.

Ovaj umjetnički dvojac je prošle godine autostopom došao u Sarajevo. Svoj put od Marseja do bosanskohercegovačke prijestolnice ovjekovječili su sa 30 fotografija, koje će publika moći pogledati do 24. avgusta.

Napraviti fotografije drugačije od onih koje prave svjetske fotoagencije, bila je njihova namjera. Iako su neke u koloru, većina su crno-bijele fotografije.

„Stopirali smo do Sarajeva i usput pravili fotose, ali i upoznali
Stereotipi o narodima Balkana itekako su prisutni u Francuskoj, kaže Yasmine Mahdhaoui.

mnoge ljude na jedan nesvakidašnji način. Itekako su prisutni stereotipi o narodima Balkana. Pojedini Francuzi vjeruju da još traje rat u Bosni i Hercegovini, da su Bosanci i Hercegovci ludi ratnici, jaki i kurpulentne građe, kao i da žive u istrošenim kućama, što je glupost. Tako da svaki put kad se vratim u rodnu Francusku kažem prijateljima i poznanicima da se ne boje i da bez brige posjete Bosnu. To je cool mjesto sa super hranom i divnim ljudima“, kaže Yasmine Mahdhaoui za Radio Slobodna Evropa.

Grad jakih ljudi

I za Pierrea Adrien Brazzinia dolazak u Sarajevo je bilo jedno potpuno novo iskustvo.

„Smatrao sam da Sarajevo nije tip grada koji previše privlači turiste. Prvom posjetom tražio sam tragove rata, sumnjao u ljude... Sada grad posmatram drugačije. To je živahan grad čiji su građani jaki ljudi, čvrstih uvjerenja, komunikativni su i ponosni na mjesto gdje žive. Ima pregršt motiva, što ide u prilog svakom fotografu, pa i meni“, pojašnjava on.

Mak Kapetanović, avgust 2011
Želja Yasmine i Pierrea je da nakon sarajevske izložbe posjete i druge balkanske zemlje. Osim Balkana planiraju da posjete Grčku, Tursku i Iran. Vjeruju da će i u tim zemljema, napraviti fotografije i prirediti izložbu sličnu ovoj u Sarajevu.

Organizator izložbe „Evropa Sarajevo“ je Public Room čiji je cilj, između ostalog, da vrata galerije Evergreen otvori mladim i još neafirmisanim umjetnicima.

„Sam kontakt između Pierrea, Yasmine i nas je zajednički prijatelj Gorčin Dizdar, koji u Stocu drži galeriju Makova hiža. Pierre i Yasmine su prošle godine izlagali u njegovoj galeriji, pa su odlučili da dođu i predstave se sarajevskoj publici. Sljedeća aktivnost galerije Evergreen je da će se predstaviti jedna ukrajinska umjetnica koja živi i radi u Sarajevu. Tokom septembra galerija će biti njezin atelje gdje će ona istovremeno predstavljati svoje radove“, kaže Mak Kapetanović iz Public Rooma.
XS
SM
MD
LG