Dostupni linkovi

"Ab.anime" Emine Kujundžić


Sarajevo: Izložba „Ab.anime“
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00
Direktan link

„Ab.anime“ naziv je prve samostalne izložbe mlade umjetnice Emine Kujundžić koja je otvorena u sarajevskoj Galeriji Novi Hram. Riječ je o radovima podijeljenih u tri serije: PinkIt RedIt BlueIt BlackIt, Screen i Sweet Violence. (Autor: Zvjezdan Živković

„Ab.anime“ naziv je prve samostalne izložbe mlade umjetnice Emine Kujundžić koja je otvorena u sarajevskoj Galeriji Novi Hram. Riječ je o radovima podijeljenih u tri serije: PinkIt RedIt BlueIt BlackIt, Screen i Sweet Violence.

Fascinirana Disney crtežom, pogotovo heroinama, Emina je počela istraživati i spajati moderne produkte pop kulture Japana. Pogotovo se ističe manga - poseban stil japanskog stripa.

„Očarana sam tom iskričavošću stripa, bojama, jednostavnošću, volim kič. Crna, bijela i pink su boje najviše zastupljene u mojim radovima. Zašto? Pa, to je moj pogled na trenutnu situaciju u državi - 'ružičasta BiH'. Smatram da nam treba više boja u životu, odnosno filozofski pristup. Trebamo više kolorita negu crno-bijelu stvarnost“, kaže Kujundžić.

Dio izložbe „Screen“ posvećen je Emininom životu u Bosni i Hercegovini. Satkan je iz doze optimizma i paradoksa jer, kako kaže autorica, odgovor ćemo dobiti osvrnemo li se na priče u medijima.

„Screen je moja percepcije određene situacije koja ostaje zabilježena fotografijom sa mog mobitela. Propitujem koliko je ekran sveprisutan u našoj svakodnevnici. Bili toga svjesni ili ne, prva sam ja ovisnica o ekranu. Naravno, način na koji iskorištavamo taj ekran je individualan. Screen je moja vizija suludog haosa koji se dešava oko nas budući da svakodnevno primamo ogromnu količinu informacija, što veoma utiče na ljudske živote", kaže ona.

„Sweet violence“ najnovija je serija crteža Emine Kujundžić. Manga likovi su i ovdje došli do izražaja.

„Imala sam potrebu da sve te djevojčice iz moje glave predstavim kao fajterice. Mi ne znamo da li su izgubile ili pobijedile u tuči, no one su hladokrvne, ravnodušne. To se nadovezuje na sveprisutno nasilje u medijima koje je, na neki način, estetizirano jer se film ne prodaje ukoliko nema nasilja", naglašava autorica izložbe.

Izložba je otvorena do 23. decembra, a nakon Sarajeva trebala bi biti predstavljena i u drugim gradovima regiona.

* * *


Emina Kujundžić je rođena 1980. godine u Kairu. Nakon Srednje škole primijenjenih umjetnosti diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku za slikarstvo. Dobitnica je nekoliko nagrada, među kojima za film „My hero Valentina Mindoljević“ na festivalu u Los Angelesu, te specijalnu nagradu žirija Sarajevo Film Festivala za film „The Wake“.
XS
SM
MD
LG