Dostupni linkovi

Bećirović: Izjava Stefanovića korak unazad u odnosima BiH i Srbije


Denis Bećirović
Denis Bećirović
Poslanik SDP-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH , Denis Bećirović, uputio je otvoreno pismo predsjedniku Skupštine Srbije, Nebojši Stefanoviću, u znak protesta što je Republiku Srpsku nazvao državom, tokom susreta u Beogradu s predsjednikom Narodne Skupštine RS, Igorom Radojičićem u ponedjeljak.

"Izjave novoizabranog predsjednika Skupštine Srbije, u kojem jedan bh. entitet – Republiku Srpsku naziva državom, neprihvatljive su i nedopustive. To ne doprinosi normalizaciji odnosa između država BiH i Srbije. RS nikada nije bila država, ona to nije ni danas, niti će ikada biti država. BiH je međunarodno pravno priznata država i očekujem da tu činjenicu poštuju naši susjedi, prije svega Srbija. Želim da podsjetim da smo sa Skupštinom Srbije u posljednjoj godini uspostavili solidne odnose. U posjeti bh. Skupštini bila je bivša predsjednica Skupštine Srbije, Slavica Đukić Dejanović. Međutim, ovakav potez Nebojše Stefanovića je korak unazad i ja očekujem njegovo očitovanje", rekao je Bećirović za RSE.

Dodao je da misli da je odgovornost ljudi koji su u najvišem zakonodavnom organu BiH da reaguju na takve stvari.

"Ovo nije usamljena izjava pa sam inicirao održavanje vanredne sjednice Parlamenta BiH povodom sve češćih izjava zvaničnika Srbije, u kojim očigledno negiraju nezavisnost i suverenitet BiH i pokušavaju samo jedan entitet predstaviti kao nešto što on nije. Naivni su oni i u BIH i u međunarodnoj zajednici, koji misle da su takve izjave slučajnost. Ja sam jedan od onih koji smatraju da je to dio projekta koji se realizira u fazama, i da svi oni koji drže do BiH moraju biti oprezni naspram, ne samo takvih izjava, nego i konkretnih postupaka“, zaključio je Bećirović.
XS
SM
MD
LG