Dostupni linkovi

Šefovi skupština o odnosima RS i Srbije kao dve države


Nebojša Stefanović i Igor Radojičić u Beogradu, 13. avgust 2012.
Nebojša Stefanović i Igor Radojičić u Beogradu, 13. avgust 2012.
Srbija nikada nije tražila niti će tražiti bilo šta što je izvan Dejtonskog sporazuma, čiji je garant i spremna je da zaštiti interese Republike Srpske koje taj sporazum nudi, izjavio je predsednik Narodne skupštine Srbije Nebojša Stefanović koji je bio domaćin predsedniku parlamenta Republike Srpske Igoru Radojičiću.

U izjavi novinarima u ponedeljak nakon susreta, Stefanović je izazvao i nedoumice pomenuvši par puta odnose između dve države.

"Razgovarali smo o načinu kako da osnažimo protokol o saradnji dva parlamenta iz 2008. godine, kao i saradnju između naših odbora", rekao je Stefanović i dodao:

“Takođe želimo da uvedemo još jednu dimenziju i da pokažemo da parlamenti, osim svoje klasične uloge... mogu da imaju i doprinos koji će se ticati i saradnje dve zemlje u ekonomskoj sferi i koji će pomoći da privrede naše dve države budu mnogo snažniji i da imaju i prodor na treća tržišta, što mislim da je interes obe države”.

Nakon ove izjave zatražili smo pojašnjenje od Stefanovića šta je označio terminima `naše dve države`, odnosno, `dve zemlje`.

RSE: Kad kažete `dve zemlje`, dve države`, posle sastanka sa predsednikom Skupštine Republike Srpske, na šta ste, zapravo, mislili?

Stefanović: Mislio sam na saradnju između Republike Srbije i Republike Srpske, svake u svojim zakonskim okvirima i međunarodno priznatim granicama i nadležnostima, poštujući, naravno, Dejtonski sporazum, što smo i više puta istakli, tako da ne bude sumnje da se bilo kojoj od strana u razgovoru daje podrška da nastupa van tih okvira.

RSE: Da li vi drugim rečima kažete da ste upotrebljavajući termine `zemlja` i `država` kad ste govorili o Republici Srpskoj napravili lapsus?

Stefanović: Pa, ne bih rekao lapsus, to je samo stil izražavanja, ali bez želje da se Republika Srpska u svojim međunarodno priznatim granicama i pravnom suverenitetu proglašava za bilo šta drugo nego što jeste. Ja sam istakao da se radi o nečemu što je predviđeno Dejtonskim sporazumom – a svi znaju šta Dejtonski sporazum predviđa – tako da mislim da tu ne postoji bilo kakva zla namera.

Poruka Lagumžiji

Igor Radojičić je napomenuo da je Srbija najvažniji i najznačajniji spoljni trgovinski partner Republike Srpske i da je sa Stefanovićem razgovarao o poboljšanju saradnje i u ekonomiji, privredi i energetici.

Novinarima rekao da je da je jačanje veza u svim oblastima strateški interes Srbije i Republike Srpske i da je sa svojim domaćinom razgovarao o spoljnotrgovinskoj razmeni u kojoj je Srbija, kako je istakao, najvažniji partner Republike Srpske, kao i o energetici, poljoprivredi i o projektima iz oblasti infrastrukture i školstva.

Mnogo je, međutim, jače odzvonila Radojičićeva poruka Sarajevu i drugom entitetu koju je uputio iz Beograda.

Republika Srpska, izjavio je, insistira na smenjivanju ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžije jer je mimo volje srpskog entiteta i saglasnosti Predsedništva BIH naložio da Bosna i Hercegovina podrži rezouluciju UN o Siriji.

“Savez nezavisnih socijaldemokrata traži smjenu ministra Lagumdzije, koji je prekršio Ustav i zakone kao ministar inostranih poslova, dajući instrukciju na koju nema pravo. To je još jedan od aspekata krize vlasti u Bosni i Hercegovini, ali nešto na čemu Republika Srpska insistira jer ne može biti ni u vanjskoj politici glasa Bosne i Hercegovine ako on nije uvažio stav Republike Srpske”, rekao je Radojičić.

Uz ovaj zahtev, Radojičić je izneo i ocenu da Republika Srpska može mnogo brže da napreduje ka evrointegracijama nego Federacija Bosne i Hercegovine, zajedničke institucije i kantonalne vlasti:

“Naša vlada već ima protokole i procedure, procjene usklađenosti svih akata sa Evropskom unijom, drugi entitet to nema, deset kantona to ni na koji način verovatno ne može da provede u kratkom roku i vjerovatno se u Bosni i Hercegovini suočavamo sa jednim asimetričnim tokom i brzinom u kojima Republika Srpska ka Evropskoj uniji kao našem cilju može ići vrlo brzo, a drugi entitet vrlo sporo”, rekao je Radojičić.
XS
SM
MD
LG