Dostupni linkovi

Izgradnja židovskih naselja prijetnja primirju Izraela i Hamasa


Radnik u jednom od novih jevrejskih naselja Maale Adumim u blizini Jerusalima
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon upozorio je da će izgradnja hiljadu novih stanova za židovske naseljenike na palestinskoj teritoriji biti "gotovo fatalan udarac" za mirovne izglede. Najava izgradnje novih stanova stigla je iz Tel Aviva odmah nakon što je Generalna skupština UN-a većinom glasova „nadogradila“ status Palestini na državu ne-članicu.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas vratio se na Zapadnu obalu s porukom "Sad imamo državu".

"Čestitam svima vama hrabrim Palestincima – vi ste postigli ovaj uspjeh i sami ste osvojili ovu pobjedu", kazao je.

Abas je obećao da će sada svoju pozornost okrenuti ka postizanju pomirenja među Palestincima, aludirajući na rascjep između dvije glavne političke frakcije - Fatah, koji upravlja Zapadnom obalom i islamistički pokret Hamas, koji vlada Pojasom Gaze.

Izrael, međutim, pojačava pritisak. Vlada je u nedjelju najavila da će Palestincima uskratiti oko 100 miliona dolara, koje Izrael kroz poreze i druge prihode skuplja u ime Palestinske samouprave.

Izraelski ministar financija Juval Steinitz izjavio je da će taj novac, umjesto Abasovoj administraciji, biti upućen izraelskoj elektroprivredi za plaćanje dugova koje Palestinci imaju za struju.

Jaser Abed Rabo, visoki palestinski dužnosnik, osudio je ovo oduzimanje poreskih sredstava kao "piratstvo i krađu“. Ti redovni mjesečni poreski transferi iz Izraela su ključni novac za siromašnu palestinsku samoupravu i nekoliko desetaka hiljada državnih službenika i sigurnosnih snaga.

U saopštenju Ujedinjenih naroda kaže se kako će izgradnja 3.000 novih stanova potpuno odcijepiti istočni Jerusalem od ostatka Zapadne obale. Generalni sekretar UN-a Ban je kazao da su "naselja ilegalna prema međunarodnom pravu".

No, njegova izjava naišla je na osude Sjedinjenih američkih država, Velike Britanije i Francuske, a premijer Benjamin Netanjahu je na Banove kritike samo ponovio da će nastaviti gradnju.

"Danas gradimo, a nastavićemo izgradnju i u Jerusalemu i na svim područjima koja su na izraelskim mapama od strateških interesa", poručio je Netanjahu.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG