Dostupni linkovi

Vasvija Vidović o hapšenju Orića: Ili je greška ili je druga potjernica


Vasvija Vidović tokom odbrane Nasera Orića u Haškom tribunalu
Vasvija Vidović tokom odbrane Nasera Orića u Haškom tribunalu

Vasvija Vidović, advokatica Nasera Orića nema zvaničnog stave Švicarske o tome zbog čeg je Orić uhapšeni šta švicarske vlasti namjeravaju dalje. Zna tek da se nalazi u ekstradicijskom pritvoru i do njega još ni advokati nisu došli. Privatnim je kanalima, kaže, saznala za šta se Orić tereti.

RSE: Možete li nam reći znate li gdje se sada nalazi Naser Orić, pod kojim optužbama se on drži i kakve su Vaše posljednje informacije kada je u pitanju i njegovo stanje i razlog hapšenja.

Vidović: Sve informacije koje imam, imam od ljudi koji su se našli u njegovoj blizini prilikom hapšenja, koji su s njim krenuli u Švajcarsku. Imam informaciju da je uhapšen po osnovu potjernice za događaje u selu Zalazje, odnosno u tom području Potočara, za neke događaje za koje ja smatram da su bili predmet suđenja u Hagu, s jedne strane, i s druge strane, protestovana je ta potjernica još, čini mi se, prošle godine, istovremeno sa potjernicom generala Manojla Milovanovića. Interpol nas je izvijestio da je potjernica brisana. Mislim da je Interpol to i objavio. Naravno, ja sam se tada obratila i Haškom sudu, smatrajući da je to što se Naseru Oriću stavlja na teret bilo predmet suđenja u Hagu, međutim, Sud me obavijestio da će oni predmet uzeti u razmatranje ukoliko bude podignuta optužnica, da bi oni mogli tačno vidjeti da li se radi o tome da su i ti događaji bili predmet optužbe. Ja smatram da jesu, prosto zato što, mislim da je to bio paragraf 35, koliko se sad sjećam, presude protiv Nasera Orića, a iz optužnice se vidi da su događaji u selu Zalazje bili predmet razmatranja tužioca i na kraju predmet suđenja.

RSE: Šta u ovom trenutku Bosna i Hercegovina radi? Nemamo nikakve informacije, ni zvanične ni nezvanične.

Vidović: Mislim da državni organi također pokušavaju doći do tačnog podatka zbog čega je lišen slobode, ali, evo, ja sam već došla do tog podatka. Ja sam angažovala kolegu Ginel Metroa i još jednog švajcarskog advokata, da postupaju u ime mene i kolege, britanskog advokata Džona Džonsa, i da preduzmu ono što je najvažnije, a to je sve pravne radnje koje se u ovom času mogu preduzeti da se pokaže to što ja govorim, da je ta potjernica protestovana, da ju je brisao Interpol. Oni će danas pokušati stupiti u kontakt sa Naserom Orićem. On je u ekstradicionom pritvoru.

RSE: Kako se uopšte moglo dogoditi da švicarske vlasti apsolutno nemaju podatak o tome da za Naserom Orićem nema potjernice?

Vidović: Ja ne znam. Pravno su moguće dvije situacije. Jedna, da je došlo do administrativne greške da nije brisanje potjernice prošlo kroz sistem, odnosno da nije Švajcarska postupila po nalogu Interpola. Drugo, da se radi o potjernici koja je prije ili kasnije raspisana, nekim drugim povodom, ali, sudeći po onom što kaže Interpol, ne bi se reklo da takva potjernica postoji. Takođe je moguće da postoji bilateralni sporazum između Švajcarske i Srbije o međusobnom postupanju i izručenju po potjernicama, međutim, za sada nemam podatke o tome. Time će se baviti moje švajcarske kolege. Sve da je i postojalo, to su tzv. difuzne potjernice, one su takođe trebale biti brisane čim su bh. vlasti u skladu s Konvencijom iz Dohe protestovale.

RSE: Možemo li očekivati u slučaju Nasera Orića ono što smo već vidjeli u slučaju Ejupa Ganića i Jovana Divjaka? Vjerujete li da bi moglo biti nešto slično?

Vidović: Ma liči, naravno, mada je bitno različita situacija, kod njih dvojice nije bio urađen protest potjernice, a mi to jesmo uradili kod Nasera Orića. Predstoji stvarno velika borba, ali – vidjećemo. Bojim se toga, pravo da Vam kažem.

XS
SM
MD
LG