Dostupni linkovi

Izetbegović: Dodikova politika vodi u krizu i konflikte


Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije (SDA), nakon sastanka Predsjedništva stranke u Banjaluci u petak, 15. oktobra, kazao je da sesesionistička politika člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, državu vodi u „duboku krizu, neizvjesne scenarije i konflikte“.

„Zato smo danas pozvali odgovorne u Republici Srpskoj da reaguju kako stvari ne bi otišle u neželjenom smjeru“, kazao je Izetbegović.

Naglasio je da niži nivoi vlasti ne mogu svoju volju nametati institucijama BiH

„To je put u ćorsokak“, naveo je Izetbegović na konferenciji za novinare.

Kazao je i da SDA poziva Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta da reaguje na secesionističke prijetnje.

„Njegova (Schmidtova) neodlučnost i šutnja dodatno ohrabruje secesionističke prijetnje u zemlji, ali i regiji“, upozorio je Izetbegović koji je i od Tužilaštva BiH zatražio odlučnu reakciju na pokušaje nasrtaja na ustavno-pravni poredak BiH.

Poslanici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske bojkotuju rad državnih institucija od kraja jula, kada je bivši visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina u BiH.

Istovremeno, Milorad Dodik, član Predsjedništva BIH je najavio kako planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH, nakon čega bi RS trebala da formira svoju obavještajnu strukturu.

XS
SM
MD
LG