Dostupni linkovi

Izetbegović tvrdi da u Briselu neće nasamo razgovarati sa Čovićem o izbornim problemima


Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, 21. maj 2022.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odbacio je mogućnost pojedinačnih razgovora sa liderom Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Draganom Čovićem o izbornim problemima tokom najavljenog sastanka sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesa Michela u Briselu.

"Ja uvijek mogu popiti kafu sa Čovićem i Michelom, ali da ću razgovarati jedan na jedan sa Čovićem – nikada više", rekao je Izetbegović za Radio-televiziju BiH (BHRT), prenosi Beta.

On je potvrdio da će predsjednici stranaka koje imaju poslanike u Parlamentu BiH, 12. i 13. juna biti u Briselu na sastanku sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

Michel je krajem maja u Sarajevu razgovarao sa Čovićem i Izetbegovićem o rješavanju izbornih sporova, načinu provođenja izbornih rezultata i ubrzanju evropskog puta BiH.

Izetbegović sada odbacuje mogućnost održavanja sastanka takvog formata u Briselu, navodeći da su ranije bili nerealni Čovićevi zahtjevi u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH i delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

"Uvijek je tražio više i previše. I neće to dobiti. Treba da promijeni način na koji se odnosi prema nama, prema probosanskom i bošnjačkom frontu. Treba da spusti zahtjeve. Ne može dobiti paritete kako je to zamislio", naglasio je lider SDA, piše Beta.

Opći izbori u BiH zakazani su za 2. oktobar, a bit će održani bez izmijenjenog Izbornog zakona. Svi dosadašnji pregovori lidera političkih stranaka o izmjenama, održavani i uz posredovanje međunarodne zajednice, bili su neuspješni.

Predstavnici 15 stranaka koje imaju svoje zastupnike u Parlamenu BiH otputovat će 12. juna u Brisel, na sastanak sa predsjednikom Evropskog vijeća, potvrđeno je Feni.

Na sastanku će biti razgovora o aktuelnoj političkoj situaciji i evropskom putu te ključnim reformama koja zemlja treba postići na putu evropskih integracija, ali i unapređenju stabilnosti i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Evropskog vijeća boravio je sredinom maja u posjeti Bosni i Hercegovini, gdje se susreo s državnim zvaničnicima.

Za 23. juni planiran je i sastanak lidera 27 članica Evropske unije i čelnika zemalja zapadnog Balkana, a dnevni red tog sastnaka trebao bi biti poznat naredne sedmice.

XS
SM
MD
LG