Dostupni linkovi

Izbori u BiH pokazali: Raste povjerenje u žene na funkcijama


Amra Babić
Amra Babić
Prema još nepotpunim rezultatima lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini na načelničkim mjestima biće dvije žene više u odnosu na prethodne četiri godine. Žene će tako „vladati“ opštinama Visoko, Novi Grad, Kalinovik, Doboj jug i Mrkonjić Grad. Takođe će ih biti malo više u opštinskim vijećima nego što je to bilo ranije.

U nevladinim organizacijama koje su tokom kampanje zagovarale glasanje za žene su zadovoljni, napravljen je, kažu, pomak, ali ne dovoljan. U isto vrijeme upozoravaju i da zbog partijskog inžinjeringa postoji mogućnost da sve žene koje su dobile glasove od građana ne dođu na mjesta za koja su birane.

Kao jedna od najznačajnijih vijesti nakon lokalnih izbora u BiH odjeknula je ona o novoj načelnici opštine Visoko Amri Babić. Nažalost, ne zbog toga što je riječ o ženi, vrsnoj ekonomistici i činjenici da je svog protivkandidata u izbornoj trci pobijedila sa duplo više glasova.

Za domaće, ali i strane medije bila je interesantnija činjenica da će Amra Babić biti prva načelnica opštine u Evropi koja nosi maramu. O tome buduća načelnica Visokog kaže:

„Kada bih ja sebe predstavljala nekom ko me ne vidi i kada bih imala pravo da kažem desetak rečenica o sebi, nijedna od tih rečenica ne bi rekla da ja imam mahramu.“

Za nju izbor za mjesto načelnice predstavlja između ostalog i pobjedu nad različitim predrasudama.

„Prije svega pobijeđana je predrasuda o ženama, da ženama nije mjesto u politici i u javnom žvotu. Politika je zasigurno jedna od oblasti koja se prilično ljubomorno čuva za muškarce. Znači, prvo smo pobijedili tu predrasudu. Druga predrasuda koju smo pobijedili jeste predrasuda da žena sa mahramom ne može obnašati jednu ovako značajnu funkciju“, kaže Amra Babić.

I građani opštine Novi Grad (nekadašnji Bosanski Novi) odlučili su da ih u naredne četiri godine vodi žena. Mandat su, i to drugi put, povjerili Snježani Rajilić. Ona kaže da je veći broj žena u politici jako značajan naročito u lokalnoj zajednici:

„Zato što su žene senzibilnije na neka pitanja koja su jako bitna za funkcionisanje lokalne zajednice. Tu prije svega mislim na socijalna pitanja koja su u ovom kriznom vremenu jako važna za jednu zajednicu.“

Amra Babić i Snježana Rajilić dvije su od pet žena izabranih za mjesta načelnica u bh. opštinama. U protekle četiri godine tek tri žene, od 140 opština, bile su na načelničkim funkcijama. Prema nepotpunim rezultatima lokalnih izbora, više žena nego ranije biće u opštinskim vijećima.

Nije sve gotovo

Nekoliko nevladinih organizacije tokom predizborne kampanje, kroz akciju „101 razlog zbog kojeg treba glasati za ženu“, animiralo je građane da svoj izborni glas poklone ženama. U ovim organizacijama kažu da su zadovoljni dosadašnjim razultatima. Napravljen je, kažu, pomak, ali ne dovoljan.

„Patrijarhalno društvo BiH, koliko god mi radili, nekako teško iskorači iz tog tereta koji nosi godinama – zašto da dajemo glas ženi, bolje je onom provjerenom koji je već dva manadata, bez obzira što ništa konkretno nije uradio“, navodi Jadranka Milićević iz Fondacije Cure.

I Dženana Alađuz iz INFOHAUS-a kaže da pomak jeste načinjen, ali da će sve zavisiti od inžinjeringa političkih stranaka. Još nije izvjesno da li će sve žene koje su dobile glasove od građana zauzeti svoja mjesta u opštinskim vijećima.

„Mole se žene koje su dobile da odstupe - to striktno znam za jednu potencijalnu vijećnicu u jednoj sarajevskoj velikoj općini, njen stranački šef ju je nazvao i rekao da da svoje glasove muškarcu koji je 16. na listi. Znači već se te stvari dešavaju - da žene nisu za svoje stranke vrijedne toga. Znači, građani im daju glasove, a njihovi šefovi smatraju da one to ne trebaju zadržati“, navodi Alađuz.

Kampanju žene i lokalni izbori 2012. godine radila je i Misija OSCE-a u BiH.

„Nema ravnopravnosti bez muškaraca koji stvarno vjeruju u tu ravnopravnost, odnosno muškaraca koji su spremni podići standarde u političkom životu i svom političkom djelovanju u pogledu te ravnopravnosti kako za svoju političku stranku, tako za sve ostale muškarce i za stranke na političkoj sceni generalno“, kaže Maja Barišić iz Misije OSCE-a.

Od velike važnosti za što veći broj žena na javnim funkcijama je demokratizacija političkih partija, dodaje Maja Barišić:

„Mislim da je to nešto na čemu svi u BiH imaju još puno posla jer s ovim trendom trebaće nam još jako puno vremena da dođemo do kvote od 40 posto, koju je BiH sama propisala u Zakonu o ravnopravnosti spolova.“

Za ovogodišnje lokalne izbore u Bosni i Hercegovini za mjesta načelnika kandidovalo se više žena nego na prethodnim izborima. Za njih 40 ovjerene su kandidature, što je i dalje jako mali broj u odnosu na 510 prijavljenih muškaraca.

Za opštinska vijeća političke partije prijavile su preko 10,5 hiljada kandidatkinja. Naime, Izborni zakon BiH propisuje da će biti ovjerena kandidatska lista samo one političke stranke koja imaju oko 33 posto žena na tim listama.
XS
SM
MD
LG