Dostupni linkovi

Izbori u BiH: Bojkot mladih kroz nevažeće listiće


BiH nakon izbora, Sarajevo, oktobar 2012.
BiH nakon izbora, Sarajevo, oktobar 2012.
Centralna izborna komisija BiH objavila je podatak da je 5,5 % listića na lokalnim izborima proglašeno nevažećim. CIK je najavio kako će se pozabaviti velikim brojem nevažećih listića, koji ovih dana uveseljavaju bh. građane jednako kao i sami učesnici.

Kako je tekla izborna kampanja, tako se nastavlja i sa izbornim rezultatima. Najprije se saznalo kako onaj ko ih mora znati prepisuje kao loš đak od još goreg.

„Izborni štabovi političkih stranaka obrađuju rezultate na jedan veoma primjeren način i ono što oni medijski iznose je manje-više korektno i tačno - i na način da su ažurniji od ovoga što ima CIK“, kaže predsjednik CIK BiH Branko Petrić.

Sada se utvrđuju detalji, u prijevodu prebrojavaju glasovi. Ispostaviće se da
je 5, 5 % nevažećih listića. U Neumu je čak 25 % za otpisati.

Među ovim postotkom je i 55 listića iz Odžaka koje je zaokružio i ubacio predsjednik biračkog odbora netom prije otvaranja birališta. CIK navodi kako će “ovim činjenicama pokloniti dužnu pažnju i ispitati razloge ovakve pojave.”

Za utvrđivanje razloga procedura je jednostavna. Treba samo zaviriti u sadržaj nevažećih listića. Jasno je posve da su ovaj tihi bojkot organizovali mladi širom BiH.

Od parola “Svi ste vi lopovi” i pitanja “Gdje su moje zlatne kašike?”, našle su se i umotvorine poput legendarne rečenice Ive Andrića: "Dođu, tako, vremena kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!"

Glasalo se i za Betmena, Ramba, Petra Pana, Boba Marleya. I za domaće su zvijezde ostavljeni poneki listići - Asim Ferhatović Hase, ali i čitava generacija Željezničara 1984./1985. predvođena Ivicom Osimom, poražena u polufinalu Kupa UEFA.

Nadahnuti su bili i stihovima popularnih muzičkih hitova:

„Perspektiva, perspektiva,
svima nam je, svima,
svima perspektiva ...“

Svoje mjesto na listiću dobio je i Gojko Sisa, lik iz filma "Munje", te legendarni Zgembo Adislić, analitičar iz Nadrealista - jednako konfuzan lik kao i oni u stvarnom - bar političkom okruženju:

„Dobro smo prošli, mog’o nas je žik…“

Svi pobijedili i svi zadovoljni

Ipak, ni Horde zla sa naljepnicama, ni Edhem V. Tarabukaš, "zavisni kandidat za Velušiće", ne mogu nadmašiti stvarne igrače ove priče – bh. političare.

Ubjedljivi pobjednici SDA - našli su način da dospu so na ranu ljutih političkih neprijatelja SDP-a BiH. Amir Zukić, generalni sekretar stranke, tako se u neko doba noći pojavio - sve sa crvenom kravatom:

„Ja mislim da je SDA ubjedljivo pobijedila ove izbore i nažalost, žao mi je gospodina Lagumdžije - njegove želje koje je davao uoči zaključenja biračkih mjesta da će SDA izgubiti nisu mu se ispunile. Žao mi ga je. Ja imam i crvenu kravatu u znak žalosti i nosiću je 10 dana, jer kadrovi SDP-a neće izlaziti na ulicu, a oni su navikli da hodaju sa crvenim kravatama u znak žalosti - veliki broj opština su izgubili.“

Prema atmosferi koja je vladala u izbornim štabovima stranaka, pobjednika je bilo koliko i kandidata. Tek je Stranka za BiH jedina priznala izborni poraz, te čestitala i najavila konstruktivni opozicioni rad.

A 23 izgubljena načelnika za SNSD nisu ništa zabrinjavajuće, dobili su Banju Luku, poručio je predsjednik Milorad Dodik:

„Dakle SNSD nema nijednog razloga da bude nezadovoljan. Nismo ostvarili pobjede gdje smo očekivali, kao što recimo u Srpcu, gdje smo iznenađeni porazom koji smo tamo ostvarili, ali on nije dramatičan u smislu broja glasova i razlike koje smo imali. Od svega je važno da smo uspjeli u Banjaluci da dobijemo izbore.“

Predsjednik SBB BiH Fahrudin Radončić, sa dva načelnika, objavio vanserijski uspjeh:

„Mi smo po drugi put u dvije godine napravili spektakularni rezultat da kao potpuno nova politička stranka zauzimamo i čvrsto etabliramo treću poziciju u BiH.“

Realno, dijele sedmo mjesto sa Demokratskim narodnim savezom.

Ukratko sve nalik na cirkus. S tim što je ovaj koštao više od devet miliona KM - što je više no ijedna ruska i kineska najbolja cirkuska trupa zajedno.
XS
SM
MD
LG