Dostupni linkovi

Izborna komisija BiH naredila ponovno brojanje glasova za predsjednika Republike Srpske


Suad Arnautović (prvi zdesna), predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH, s članovima CIK-a BiH na konferenciji za medije 4. maja 2022.
Suad Arnautović (prvi zdesna), predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH, s članovima CIK-a BiH na konferenciji za medije 4. maja 2022.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine naredila je u ponedjeljak, 10. oktobra da se u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu otvore vreće i ponovno prebroje svi glasački listići na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

Za naredbu je glasalo šest članova CIK-a BiH, a protiv je bio samo Vlado Rogić.

"Na jutrošnjem kolegiju CIK BiH je razmotrio više primjedbi i imao je na uvid i dokaze i videomaterijale. Izborni proces je toliko kontaminiran da nije moguće utvrditi tačne rezultate. CIK BiH je odlučio da izda naredbu Glavnom centru za brojanje da, radi pravilnog objedinjavanja, izvrši otvaranje vreća s 2.239 redovnih mjesta uključujući i Brčko distrikt BiH za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske", kazao je predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović.

Dodao je da će se akreditirani promatrači blagovremeno obavijestiti te da će se izvršiti, prije svega, analiza nevažećih i oštećenih listića, kao i svih iskorištenih i neiskorištenih listića.

Prema posljednjim zvaničnim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kandidat i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik je dobio 291.915 glasova.

Njegova protukandidatkinja Jelena Trivić, koju su podržali njena opozicijska Partija demokratskog progresa, Srpska demokratska stranka i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića, osvojila je 262.969 glasova.

Vlado Rogić, član CIK-a, kazao je da podržava ponovno brojanje glasova, ali tek kad se za to ispune zakonski uvjeti.

"CIK BiH ne može u ovom trenutku donijeti nikakav akt da se ponovno prebrojava cijela izborna jedinica (izbori za predsjednika i potpredsjednike RS, op.a.). To možemo uraditi tek nakon utvrđivanja rezultata. Mi to ne smijemo prebrojati ni po službenoj dužnosti, jer to Izborni zakon BiH ne dozvoljava", kazao je Rogić.

Irena Hadžiabdić je kazala da će podržati odluku kao i odluku koja bi se trebala naći na sutrašnjoj sjednici, u utorak, 11. oktobra da se naredi prebrojavanje glasova na više desetaka glasačkih mjesta širom BiH.

"Prema izvještajima smo vidjeli da je bilo unošenja glasačkih listića, neopečaćenih glasačkih kutija. Stigli su brojni prigovori, a nama je najveća primjedba na proces brojanja. Od glavnog kontrolora, koji ima na uvid sve što su gradske i izborne komisije objedinile, danas smo čuli da imamo problem na 90 izbornih jedinica (općina i gradova) i 500 biračkih jedinica", kazala je Hadžiabdić.

Ona je kazala da je gledala videa priznavanja krivičnih djela, gdje su članovi biračkih odbora javno priznali da su upisivali nule određenim kandidatima.

Članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina je kazala je da je ponovno prebrojavanje "preduslov za utvrđivanje izbornih rezultata".

"Ovu odluku smo donijeli po službenoj dužnosti. U ovom trenutku moramo izvršiti brojanje u Glavnom centru za brojanje koji je u potpunosti pokriven videonadzorom. Politički subjekti mogu akreditirati dovoljan broj promatrača. Podržavam ovu odluku", kazala je Bjelica-Prutina.

Ona je dodala da je "suština da bi sve prigovore trebali riješiti za 60 dana, te da je upitno da li bi mogli sve prigovore riješiti u tom roku".

"Nama niko ne može zabraniti da utvrdimo rezultate u našom Glavnom centru za brojanje", kazala je Bjelica-Prutina

Predsjednik CIK-a Arnautović je kazao da CIK ima pravni osnov da naredi ponovno brojanje.

"Svi birački listići broje se na biračkim mjestima, osim ako CIK donese odluku da će se brojati u Glavnom centru za brojanje. Rezultati brojanja u Glavnom centru bit će javno izloženi, a kopije rezultata glasanja bit će dostavljeni posmatračima", kazao je Arnautović.

Dodik najavio tužbu protiv CIK-a BiH

"CIK BiH odlukom o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika Republike Srpske ne poštuje zakon", izjavio je Dodik za entitetski javni servis RTRS i najavio da će tužiti izbornu komisiju i njene članove.

Za naredbu CIK-a BiH da se ponovno prebroje glasovi za predsjednika i potpredsjednike RS-a je rekao da je "politički motivisana".

Željka Cvijanović iz SNSD-a, trenutna predsjednica RS-a koja je na ovogodišnjim izborima osvojila mjesto članice Predsjedništva BiH gdje će zamijeniti Dodika, kazala je da "ovdje ostaje nejasno na osnovu čega je to CIK uradio, jer su objašnjavali da se prvo moraju proglasiti rezultati, a onda djelovati po prijavama".

Cvijanović je rekla da se "čini da je CIK uplašen najavama sa protesta da će se iz Banje Luke premjestiti pred prostorije CIK-a". Ponovila je da u CIK-u BiH sjede kadrovi SDS-a i PDP-a.

"Sad se možda bolje može razumjeti zašto su profesionalci bez političke pripadnosti izbačeni iz CIK-a, a uvučeni stranački kadrovi PDP-a i SDS-a. Djeluje, dakle da se ušlo u debelu nezakonitost CIK-a i očekujemo da objasne građanima po kojem osnovu su donijeli tu odluku. Naravno, ako je sve zakonski utemeljeno, to nije problem i ako pokažu da to nije u funkciji udovoljavanja opoziciji i pojedinim ambasadama, a da osnov odluke nije kuknjava jednog kandidata", kazala je Cvijanović.

Dodik je ranije na konferenciji za medije u Beogradu 10. oktobra kazao da je njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) "pobijedio na svim nivoima".

"Preliminarni rezultati govore da ja imam 29.000 glasova više na izborima za predsjednika Republike Srpske", rekao je Dodik. Dodao je da je prebrojano 98 posto glasova i da je njegova prednost "nedostižna".

Rekao je i da je "neprihvatljivo" da Centralna izborna komisija BiH sporo prebrojava glasove, ocjenjujući da je to "nemoć Bosne i Hercegovine".

Dodik je, pored ostalog, ponovno optužio CIK BiH da je "uzurpiran od strane stranaca", da "nije zakonito izabran" i da je CIK-ovlegitimitet "upitan", kao i da je "puno nelogičnosti u vezi sa procesom glasanja".

Opozicija u MUP-u RS-a

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović odluku CIK-a BiH je nazvao "sasvim logičnom i opravdanom" te ocijenio da je to "prvi, veliki i važan institucionalni korak u borbi za istinu i vladavinu prava".

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović kazao je da je "ovim data šansa pravdi i uvažen zahtjev javnosti da se reaguje i da se preispitaju brojne nepravilnosti uočene tokom izbornog procesa".

Prema njegovim riječima, "raspakivanje vreća je početak raspakivanja mnogo čega kada su u pitanju opšti izbori".

"Vjerujem da će se ovaj proces završiti brzo i da će dati stvarnu sliku izbornih rezultata na svim nivoima", kazao je Šarović.

Opozicionari iz Republike Srpske, Milan Radović iz Srpske demokratske stranke, Igor Crnadak iz Partije demokratskog progresa i Nebojša Vukanović koji je lider Liste za pravdu i red, razgovarali su u ponedjeljak, 10. oktobra, popodne sa specijalnim tužiocem Republike Srpske Miodragom Bajićem.

Prije toga su se sastali sa šeficom kabineta Dragana Lukača, jer je ministar unutrašnjih poslova RS-a bio na putu.

"Iznijeli smo naše nezadovoljstvo prevelikim dvostrukim aršinima koje pokazuju. Skup je bio dozvoljen, niko nije imao pravo da građane zaustavlja i kontroliše. To je MUP svih građana RS-a. Najviše smo im zamjerili da je javnost zgrožena snimcima batinaša koji upadaju u izborna mjesta uDoboju. Ni nakon pet dana niko o tome nije postupao", kazao je Vukanović govoreći o protestima održanim prethodnih dana.

Radović je kazao da su zahtjev za ponovno brojanje glasova podnijeli CIK-u BiH do su čekali da se izborni materijal preveze u Sarajevo.

"Prva bitka je da se utvrdi da se utvrdi šta imamo u vrećama za predsjednika RS-a. Cilj nam je bio da se broji prije nego što neko unese podatke. U tim vrećama će biti razlike u glasovima. I mala krađa je krađa, bez obzira je li riječ o 5.000 ili 50.000 glasova. Namjera je postojala i rađena je na svim nivoima", kazao je Radović na konferenciji za medije.

Crnadak je kazao da su od MUP-a RS-a zatražili informacije "zašto nisu reagirali nana snimak batinaša koji upada na biračko mjesto i cijepa materijale".

"Tražili smo od MUP-a RS da nam da informacije i zašto nije reagovao na falsifikate nakon što je objavljeno da je Jelena Trivić dobila deset miliona dolara od američkog State Departmenta koji je to demantirao", kazao je Crnadak.

Koje su ključne primjedbe opozicije?

Opozicija u RS je tvrdila da je pokradena u izbornoj noći, te su njeni predstavnici zahtjevali da se glasovi za entitetskog predsjednika i potpredsjednike ponovo broje.

Na protestima 9. oktobra, od CIK BiH su tražili ponovno prebrojavanje glasova za mjesto predsjednika na svim biračkim mjestima u cijeloj RS, a od pravosudnih institucija da hitno provedu istragu i utvrde odgovornost svih lica koja su, kako navode, "učestvovala u organizovanoj izbornoj pljački."

Nebojša Vukanović (u sredini) je naveo da, između ostalog, opozicija u RS traži da pravosudni organi djeluju mnogo brže po pitanju onoga što oni nazivaju izborne prevare
Nebojša Vukanović (u sredini) je naveo da, između ostalog, opozicija u RS traži da pravosudni organi djeluju mnogo brže po pitanju onoga što oni nazivaju izborne prevare

Dan kasnije, na konferenciji za novinare, Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini RS i kandidat sa Liste za pravdu i red, naveo je neke od primjedbi koje se odnose na izborni proces:

  • Privođenje odbornika u SO Laktaši, jer je procurio snimak na kojem on upozorava ljude iz biračkog odbora da ne smiju kršiti Izborni zakon,
  • Snimci, kako navode, "batinaša" koji upadaju na izborna mjesta u Doboju,
  • U Nevesinju, Višegradu, Zvorniku, Brčkom, Prijedoru, Doboju se dogodilo da se Jeleni Trivić upisivalo nula glasova na mjestima gdje je, kako oni tvrde, imala 100-150 glasova,
  • Fotografisan zapisnik u Nevesinju, gdje je Jelena Trivić dobila 122 glasa, a upisano joj je nula glasova,
  • Snimci ljudi koji cijepaju biračke materijale.

Planiraju da se obrate i Tužilaštvu BiH, i tvrde da su učinjeni mnogi prestupi koji se tiču zloupotrebe i uništavanja isprava, te uticaja na izborni proces. Ističu da je ključno pitanje kako je korišten birački materijal.

Milorad Dodik, kandidat SNSD-a za predsjednika RS, na pres konferenciji u Beogradu je rekao da "nigdje nije utvrđeno da je kandidat opozicije oštećen", te da se "samo jedan kandidat žali na rezultate."

Istakao je da je, prema njemu, opozicija "proglasila pobjedu prije nego što je počelo prebrojavanje glasova", za razliku od njegove političke opcije koja "nije iznosila paušalne podatke."

OSCE: Nastavit ćemo podržavati CIK BiH

Iz Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju u BiH su, komentirajući odluku CIK-a BiH da se ponovno prebroje glasovi, Za Radio Slobodna Evropa kazali da su "izbori su temelj demokratije".

"Centralna izborna komisija BiH igra ključnu ulogu u čuvanju integriteta izbora. Misija OSCE-a u BiH će nastaviti podržavati CIK u naporima da osigura tačnost, pravičnost i transparentnost izbornog procesa", naveli su iz OSCE-a.

Protesti opozicije u RS-u

Predstavnici Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP), opozicionih stranaka u Republici Srpskoj, predali su 5. oktobra Centralnoj izbornoj komisiji BiH zahtjev za ponovno brojanje glasova u ovom entitetu.

Jelena Trivić, koja je bila njihova kandidatkinja za predsjednicu Republike Srpske, kazala je da je na brojnim biračkim mjestima bilo "ratno stanje".

"Vidjeli ste samo jedan snimak gdje upadaju batinaši i nasrću na promatrača koji se nije povukao. Koliko je ljudi koji su se povukli jer su morali bježati. Na biračkim mjestima je bilo žena na koje je neko nasrtao. Sve ćemo prijaviti i tužiti. Borit ću se do kraja, ne da ja budem predsjednik Republike (Srpske) već da dobijemo istinu", kazala je Trivić.

Članovi i simpatizeri opozicije u bh. entitetu Republika Srpska okupili su se u dva navrata u Banjoj Luci na protestu zbog izbornih rezultata.

 Opozicija ponovo u Banjaluci na protestima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Ko vodi na izborima u BiH

Prema glasovima prebrojanim do 10. oktobra, u Predsjedništvo BiH iz entiteta Federacija BiH ulaze Denis Bećirović, kandidat trenutno opozicijske Socijaldemokratske partije (SDP) BiH kojeg je podržalo još deset stranaka, i Željko Komšić, kandidat Demokratske fronte (DF) kojem je ovo četvrti mandat.

Članica Predsjedništva BiH iz Republike Srpske bit će Željka Cvijanović, kandidatkinja Dodikovog SNSD-a koje je pobijedila Mirka Šarovića, predsjednika opozicijskog SDS-a, s više od 98.000 glasova razlike.

Što se tiče državnog parlamenta, stranke koje su osvojile više od deset posto glasova u Federaciji BiH su Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i koalicija okupljena oko ove stranke, te SDP BiH i DF.

U Republici Srpskoj najviše glasova za državni parlament osvojio je SNSD, kojeg slijede SDS i PDP koji su zajedno osvojili oko 67.000 glasova manje od SNSD-a.

Najviše glasova za entitetski parlament, Narodnu skupštinu Republike Srpske osvojio je SNSD, dva puta više od drugoplasiranog SDS-a i tri puta više od PDP-a.

U Parlamentu Federacije BiH najjače stranke ostaju SDA, HDZ BiH s partnerima, SDP BiH i DF.

XS
SM
MD
LG