Dostupni linkovi

Izbori u SAD: Oštra rasprava potpredsjedničkih kandidata


Joe Biden i Paul Ryan
Joe Biden i Paul Ryan
Glas Amerike

Potpredsjednički kandidati Joseph Biden i Paul Ryan održali su u četvrtak navečer svoju jedinu predizbornu debatu, dok istraživanja pokazuju da američka izborna trka postaje sve neizvjesnija.

Debatu, koja je održana na jednom malom koledžu u saveznoj državi Kentucky, obilježila je oštra rasprava o nacionalnoj sigurnosti, ekonomskoj politici, porezima i zdravstvenoj zaštiti.

Trenutni potpredsjednik Sjedinjenih država, Joe Biden, zatražio je od republikanaca u Kongresu, uključujući i kongresmena i kandidata Ryana, da se “sklone u stranu” i dopuste Obaminoj administraciji da popravi ekonomsku situaciju. Potpredsjednik je republikance okrivio za recesiju.

“Govore o ovoj velikoj recesiji kao o nečemu što je palo s neba. 'O bože odakle je došla?'. Došla je od ovog čovjeka koji je glasao da se troškovi dva rata stave na kreditnu karticu”, poručio je potpredsjednik.

Republikanski kandidat uzvratio je podsjećanjem da su predsjednik Barack Obama i demokrate u Kongresu imale potpunu kontrolu 2008. godine koja im je omogućavala da urade sve što žele. Također je naglasio da je administracija saopćila Amerikancima da će, ukoliko se usvoji paket stimulativnih mjera, biti zabilježen ekonomski rast od četiri posto, ali da rast u stvarnosti iznosi samo 1, 3 posto.

Tokom rasprave o vanjskoj politici, gospodin Biden je prošlomjesečni napad u Benghaziju, u kojem je ubijen američki ambasador u Libiji, nazvao tragedijom i obećao da neće biti ponovljene nikakve počinjene greške.

Paul Ryan je, pak, oštro napao Obaminu administraciju zbog neadekvatnih sigurnosnih mjera u Libiji i zato što joj su, kako je naveo, trebale dvije nedjelje da se prizna da je riječ o terorističkom napadu.

“Naš ambasador u Parizu ima odred marinaca koji ga čuvaju. Zar odred marinaca ne bi trebalo da čuva našeg ambasadora u Benghaziju, mjestu gdje smo znali da postoji naoružana ćelija Al Qaide”, upitao je gospodin Ryan.

Biden je pak ustvrdio da predsjednik nije bio obaviješten da konzulat želi dodatno obezbjeđenje.

Kada je riječ o Iranu, republikanski kandidat je naglasio da je islamska republika postala “drska” zato što administracija nema kredibilitet u pogledu pitanja iranskog nuklearnog programa. Uzvraćajući na kritike, Biden je kazao da su Sjedinjene Države uvele Iranu najoštrije moguće sankcije.

Oštra rasprava vodila se i u pogledu povlačenja trupa iz Afganistana i situacije u Siriji. Potpredsjednik je pozdravio suradnju Obamine administracije sa američkim saveznicima u pogledu vršenja pritiska na sirijskog predsjednika da se povuče s vlasti.

"Radimo ono što je potrebno kako bi identificirali one snage koje će omogućiti stabilnu vladu, a ne izazvati regionalni rast sunita i šiita, nakon pada Bashara al Assada”, istakao je Biden.

Njegov rival je rekao da je prošlo više od godine od kako je međunarodna zajednica počela da vrši pritisak, a Obama saopćio da bi sirijski predsjednik trebao otići. Ryan je dodao da bi administracija trebala imati bolji plan koji bi omogućio da se lakše identificiraju sirijski saveznici, ali da je umjesto toga dozvolila pogibiju desetine hiljada ljudi i ulazak većeg broja stranih boraca u tu zemlju.

Sinoćnja debata održana je u svjetlu rasta podrške republikanskom predsjedničkom kandidatu Mittu Romneyu nakon njegova odlučnog nastupa tokom prošlonedjeljne debate sa predsjednikom Obamom.
XS
SM
MD
LG