Dostupni linkovi

Deo opozicije predao zahtev za prevremene izbore u Srbiji


Opozicija koja organizuje proteste protiv nasilja podnela zahtev za vanredne izbore ispred zgrade Predsedništva Srbije,11. septembra 2023.
​
Opozicija koja organizuje proteste protiv nasilja podnela zahtev za vanredne izbore ispred zgrade Predsedništva Srbije,11. septembra 2023. ​

Predstavnici dela opozicije, koja organizuje proteste "Srbija protiv nasilja", predali su 11. septembra zahtev u kojem od predsednika Srbije Aleksandra Vučića traže raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja 2023.

"Zahtevamo raspisivanje ovih izbora zato što se nalazimo u dubokoj društveno-ekonomskoj krizi i zato što od strane ove vlasti nema snage niti volje da se iz te krize izađe", kazao je, predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac.

Zahtev su, pored Demokratske stranke, potpisali Ekološki ustanak, Zeleno-levi front/Ne davimo Beograd, Zajedno – Moramo i poslanički klubovi "Narodni pokret Srbije – Novo lice Srbije" i "Pravac Evropa".

Predsednik Srbije je 11. septembra nakon Brdo-Brioni sastanka u Skoplju rekao da zna da je opozicija predala “neko pismeno”, ali da ga još uvek nije video.

“Pročitaću ga, siguran sam da su ga na ozbiljan i mudar način pisali”, rekao je Vučić i dodao da će opozicija dobiti pismeni odgovor.

Opozicioni poslanici su 5. septembra u parlamentu poručili da "idu u blokadu" Skupštine Srbije do ispunjenja zahteva za raspisivanjem izbora.

"Sastavni deo našeg zahteva je i insistiranje na primeni preporuka OEBS-a, ODIHR-a, Evropskog parlamenta i Evropske komisije u pogledu predizbornih uslova, da bi demokratski izbori mogli biti mogući", kazala je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ispred Predsedništva.

Precizirala je da tu pre svega misli na "proveru jedinstvenog biračkog spiska, smanjenje pritiska na birače u javnom sektoru i pravilan rad REM-a".

"Svakodnevno institucionalno, pravno, verbalno i fizičko nasilje u društvu se ne smanjuje, ekonomska i socijalna kriza pogađa široke slojeve društva, zahtevi građana koji protestuju mesecima su ignorisani", stoji su zahtevu koji su predali Predsedništvu Srbije.

Protesti "Srbija protiv nasilja" održavaju se svake sedmice posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo ukupno 19 osoba, među kojima je najviše dece.

Zahtevi protesta su već mesecima isti, i to su smena članova Saveta REM-a i rukovodstva RTS-a.

Traži se i gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje i mržnju kao i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Nijedan od ovih zahteva nije ispunjen.

XS
SM
MD
LG