Dostupni linkovi

Evropski zastupnici otputovali u Srbiju kako bi pratili izbore


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa evroposlanicima Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom, Knutom Flekenstenom i Eduardom Kukanom, ilustrativna fotografija

Delegacija od sedam evropskih zastupnika biće deo Međunarodne izborne posmatračke misije u Srbiji, koja ide da prati parlamentarne i predsedničke izbore u Srbiji, saopšteno je iz Evropskog parlamenta (EP).

Šef delegacije je Thijs Reuten iz Holandije koji predstavlja evropske socijaldemokrate. U sastavu delegacije iz Evropskog parlamenta biće i izveštač za Srbiju u Evropskom parlamentu, Vladimir Bilčik.

„Zajedno sa mojim kolegama razmotrićemo sve aspekte izbora, uključujući pravni okvir, izbornu administraciju, žalbe, političko okruženje i izbornu kampanju, učinak medija, položaj nacionalnih manjina i učešće žena“, izjavio je Reuten pre polaska za Srbiju.

Inače, delegacija će boraviti u Srbiji između 31. marta i 4. aprila, kako bi procenili da li će izbori biti sprovedeni u skladu sa međunarodnim obavezama zemlje i nacionalnim zakonima.

Izborna posmatračka misija će, prema najavi, sastati sa širokim spektrom kandidata, partija, zvaničnika, izbornih administratora, civilnog društva i drugih zainteresovanih strana.

Za nedelju 3. april u Srbiji raspisani su opšti izbori – vanredni parlamentarni, lokalni izbori u 12 opština uključujući i glavni grad – Beograd, kao i redovni predsednički izbori.

XS
SM
MD
LG