Dostupni linkovi

Crta: Pritisci na ranjive grupe intenzivirani u izbornoj kampanji


U Srbiji se 3. aprila održavaju predsednički i vanredni parlamentarni izbori.

Rezultati posmatranja prvog dela izborne kampanje Posmatračke misije Crta pokazalo je da su građani iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva i zaposleni u javnom sektoru svakodnevno i u kontinuitetu izloženi pritiscima da osiguraju ili pruže podršku političkoj stranci.

Crta je saopštila da se svi zabeleženi slučajevi pritisaka isključivo dovode u vezu sa stranakama na vlasti, a velika većina njih i sa institucijama državnog sistema.

Posmatračka misija Crte je ustanovila da su od svih manjinskih kategorija stanovništva, građani romske nacionalnosti najizloženiji izbornom nasilju.

"Nalazi sa terena ukazuju da na pripadnike romske zajednice političke pritiske vrše i institucije i okruženje. Zabeleženi su navodi o zloupotrebi ličnih podataka Roma u korist političkih stranaka, ali i slučajevi primoravanja i zastrašivanja stanovnika romskih naselja kako bi 'prodali' glas", saopštila je Crta.

Posmatračka misija Crte pozvala je nadležne institucije da reaguju i da ispitaju navode o pritiscima na birače i drugim slučajevima izborne korupcije.

U Srbiji se 3. aprila održavaju predsednički i vanredni parlamentarni izbori.

XS
SM
MD
LG