Dostupni linkovi

Osuda diskriminatornih izjava u izbornoj kampanji Srbije


U Srbiji se izbori održavaju 3. aprila - predsednički, parlamentarni i lokalni za prestonicu Beograd i još 12 gradova i opština.

Poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je uvredljive komentare na račun romske manjine, vređanje pripadnika LGBT populacije i seksističke kvalifikacije prema političarkama tokom predizborne kampanje, saopšteno je 22. marta.

Poverenica je u pisanoj izjavi osudila "pozive na beskompromisno razračunavanje sa političkim neistomišljenicima" kao i napade na stranačku imovinu.

"Do kraja izborne kampanje ostalo je još manje od deset dana zbog čega je važno da se svi učesnici izbornog procesa pridržavaju dozvoljenih i primerenih načina političke borbe, koji ne smeju uključivati niti bilo kakve diskriminatorne izjave, niti uništavanje bilo čije imovine", navela je poverenica.

Ona je pozvala na poštovanje zakona o zabrani diskriminacije koji kako je podsetila, zabranjuje govor mržnje, izazivanje nacionalne, verske i svake druge netrpeljivosti, ali i uvredljivo, uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje, kao i širenje stereotipa i predrasuda.

U Srbiji se izbori održavaju 3. aprila - predsednički, parlamentarni i lokalni za prestonicu Beograd i još 12 gradova i opština.

U trci za predsedničku funkciju je osam kandidata i kandidatkinja, a na parlamentarnim izborima učestvuje 18 lista.

XS
SM
MD
LG