Dostupni linkovi

Posmatrači u Srbiji navode da je funkcionerska kampanja 'razlog za zabrinutost'


U Srbiji je u toku kampanja za predsedničke i parlamentarne izbore koji se održavaju 3. aprila. 
U Srbiji je u toku kampanja za predsedničke i parlamentarne izbore koji se održavaju 3. aprila. 

Šef međunarodne misije za posmatranje izbora u Srbiji (ENEMO) Pjer Peitje izjavio je 22. marta da je učešće javnih funkcionera u kampanji, uz navode o pritiscima na birače i zloupotrebi državnih resursa, razlog za zabrinutost.

U Srbiji je u toku kampanja za predsedničke i parlamentarne izbore koji se održavaju 3. aprila.

Peitje je, na predstavljanju izveštaja posmatračke misije za period od 1. do 21. marta, rekao da se izbori održavaju u visoko polarizovanom društveno-političkom kontekstu, što se, kako je naglasio, snažno održava i u medijskoj sferi.

Naveo je da je zakonskim izmenama uzeto u obzir nekoliko preporuka međunarodnih i domaćih posmatrača.

Dodao je da su zakonski amandmani usvojeni neposredno pre raspisivanja izbora, što je u suprotnosti sa međunarodnim standardima.

Peitje je izjavio da je kampanja do sada bila relativno mirna iako je, kako je naveo, na njenu vidljivost delimično uticao kratak vremenski okvir za kampanju, a pažnja medija je veoma usmerena na rat u Ukrajini.

"Trebalo bi izraziti značajnu zabrinutost u vezi sa navodima o pritisku na javne službenike i zastrašivanje birača, o umešanosti državnih zvaničnika u kampanju i zlouptrebi položaja, kao i o navodima o zlouptrebi državnih resursa", istakao je on.

Peitje je rekao da su članovi misije ENEMO ranije u toku dana razgovarali sa predsednikom Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem.

Izrazio je zahvalnost Vučiću i njegovom kabinetu na spremnosti da se sastanu sa misijom ENEMO, dok je na pitanje novinara o sadržaju razgovora odgovorio da je sastanak bio zatvoren za javnost.

Rekao je da su razgovarali na generalne teme - o izbornoj kampanji, izmenama zakona, kao i o krizi u Ukrajini i kako ona utiče na izbore u Srbiji.

Upitan da li je predsednik Srbije izrazio zabrinutost povodom navoda u izveštaju misije ENEMO, on je odgovorio da o izveštaju nisu razgovorali jer, kako je objasnio, izveštaj tada nije bio predstavljen javnosti.

"Nismo diskutovali o izveštaju", rekao je Peitje.

ENEMO je međunarodna mreža 23 vodeće neprofitne, nestranačke i nevladine organizacije iz 18 zemalja centralne i istočne Evrope i centralne Azije, osnovana 2001. godine.

Njeni predstavnici su izbore u Srbiji prvi put pratili 2020. godine.

XS
SM
MD
LG