Dostupni linkovi

Novi gradonačelnik Prijedora bira se 12. decembra


Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, 29. juli 2021.
Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, 29. juli 2021.

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora, grada na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH), biće održani 12. decembra, odlučila je Centralna izborna komisija (CIK) BiH u ponedjeljak, 18. oktobra.

Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora u Prijedoru, donesena je nakon što je dosadašnji gradonačelnik tog grada, Dalibor Pavlović, zbog kompromitujućih fotografija na kojima se nalazi podnio ostavku 11. oktobra.

„Grad Prijedor dužan je osigurati 65.000 KM (32 i po hiljade evra) u skladu sa članom 1.2a stav (2) i članom 1.2b Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u roku od 15 (petnaest) dana od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora, odnosno najkasnije do 02.11.2021. godine i iste uplatiti na Jedinstveni račun trezora Bosne i Hercegovine“, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj stranici CIK-a BiH.

Dodaje se i da se prijave za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na prijevremenim izborima podnose CIK-u BiH do 22. oktobra do 16 časova.

„Izborna kampanja počinje 15 dana prije dana izbora, odnosno od 27.11.2021. godine. Krajnji rok za prijem glasačkog materijala za glasače putem pošte, je 10 dana od dana održavanja izbora, odnosno zaključno sa 22.12.2021. godine, sa otiskom pečata pošte zemlje/bar koda sa datumom ne kasnijim od datuma održavanja izbora“, stoji u saopštenju CIK-a BiH.

Dalibor Pavlović se 7. oktobra obratio javnosti saopštenjem u kojem je naveo da podnosi neopozivu ostavku, nakon što su se u javnosti pojavile fotografije na kojima konzumira tablete, kao i one na kojima se nalazi u kompromitujućim pozama u toaletu.

On je tu odluku donio isti dan, kada je lider njegove stranke, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorad Dodik, od njega zatražio da podnese ostavku.

Dodik je Pavloviću u pismu, koje je objavljeno 7. oktobra u jutarnjim časovima, poručio da je izgubio povjerenje svojih stranačkih kolega i da njemu i građanima Prijedora nije ostavio izbor.

Dodik je u pismu, također, naveo kako očekuje da ga Pavlović do 12 časova obavijesti da je odstupio s mjesta gradonačelnika.

"Očekivao sam da ću kao predsjednik stranke, koja vas je zajedno s građanima Prijedora dovela do mjesta gradonačelnika, čuti ili pročitati jasan demanti na sadržaje koje posljednjih dana možemo da vidimo u javnosti, a nisu dostojni funkcije koju obavljate, ni godina koje imate", naveo je Dodik u pismu koje je poslao svom stranačkom kolegi.

Pavlović je na lokalnim izborima u BiH 2020. godine po prvi put izabran za gradonačelnika Prijedora, grada na sjeverozapadu BiH.

Prema Izbornom zakonu BiH, u slučaju prestanka mandata, u ovom slučaju ostavke, Centralna izborna komisija BiH donosi odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za tu funkciju.

Ovi izbori se održavaju u roku od 90 dana od prestanka mandata.

XS
SM
MD
LG