Dostupni linkovi

Pravni tim SPN: U Beogradu glasalo 30 odsto 'fantomskih birača'


Sedište Republičke izborne komisije, Beograd, 19. decembar 2023.
Sedište Republičke izborne komisije, Beograd, 19. decembar 2023.

Pavni tim koalicije Srbija protiv nasilja (SPN) saopštio da je ustanovio da je na izborima u Beogradu 17. decembra bilo "bar 30 odsto fantomskih birača".

Kako je saopštio 22. decembra, Pravni tim je to zaključio uvidom u deo biračkog materijala u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) Beograda.

Član Republičke izborne komisije (RIK) Tanasije Marinković na konferenciji za novinare u Beogradu je precizirao da su sinoć u GIK utvrđivali stanje nepostojećih birača.

"Čak 30 odsto birača je de fakto ostvarilo pravo glasa na ovim izborima, a uvidom u birački spisak naš tim je utvrdio da su to fantomski birači", rekao je Marinković.

On je naveo da su to lica koja se nalaze na pozivima za glasanje, a koje su građani prijavljivali tvrdivši da te osobe ne žive na tim adresama i da im nisu sugrađani.

"To rađa ozbiljnu sumnju u uređenost biračkog spiska. Samim tim, to stvara i sumnju u zakonitost i legitimnost čitavog izbornog procesa", rekao je Tanasije Marinković.

U Srbiji su 17. decembra održani parlamentarni i lokalni izbori u 65 opština i gradova, uključujući Beograd.

Proevropska opozicija u Srbiji saopštila je nakon glasanja da sumnja da je vlast dovela iz Republike Srpske jedan broj državljana Bosne i Hercegovine koji su nezakonito glasali u Beogradu, tako što ih je fiktivno prijavila na beogradske adrese, jer im eventualno dvojno državljanstvo ne dozvoljava da glasaju na lokalnim izborima. Između ostalog, SPN i zbog toga zahteva ponavljanje izbora u Beogradu.

SPN traži i ponavljanje pokrajinskih izbora

Pokrajinskoj izbornoj komisiji (PIK) stigao je prigovor na osnovu kog koalicija Srbija protiv nasilja (SPN) traži poništavanje izbora u Vojvodini, objavio je 22. decembra novosadski portal 021.

"Izbori su sprovedeni u uslovima grubog kršenja prava na slobodu i jednake izbore", navodi SPN.

Ta koalicija saopštila je da su postojali dupli birački spiskovi, da su pozivi za glasanje stizali fantomskim biračima, da su glasovi kupovani, kao i da je ministar iz Bosne i Hercegovine glasao na pokrajinskim i republičkim izborima u Novom Sadu.

XS
SM
MD
LG