Dostupni linkovi

Izbori i državni resursi: I ministri se rastrčali u kampanji


Zgrada Vlade Crne Gore, foto: Savo Prelević
Zgrada Vlade Crne Gore, foto: Savo Prelević
Predizbornu kampanju u Crnoj Gori obilježava sve oštriji rječnik i optužbe među političkim konkurentima. Kako teče predizborna kampanja, nisu aktivne samo političke partije i koalicije koje učestvuju na izborima, već i Vlada Crne Gore. Prethodnih dana zabilježen je veliki broj ministarskih posjeta crnogorskim opštinama i preduzećima, niz datih obećanja uglavnom ekonomske prirode.

Samo u prethodnih sedam dana, zabilježen je veliki broj posjeta premijera i ministara opštinama, privrednim društvima i institucijama u tim gradovima. To se događa u jeku predizborne kampanje. Tako je na primjer premijer Igor Lukšić ovih dana posjetio Herceg Novi, Nikšić, a slijede Plav i Gusinje.

Tokom posjete Baru, premijer je prijepodne razgovarao sa čelnicima opštine, popodne sa direktorima javnih preduzeća gdje je između ostalog najavio gradnju dva nova broda za kompaniju Barska plovidba, a uveče je govorio na tribini vladajuće koalicije čiji je funkcioner.

Milorad Katnić, foto: DPS
Milorad Katnić, foto: DPS
Ministar finansija Milorad Katnić je prethodnih dana posjetio Herceg Novi Golubovce i Kotor. Ministar ekonomije je u sred izborne kampanje posjetio Kolašin, Mojkovac, zatim Nikšić i Željezaru, kao i Plužine i tamošnju fabiku elektroda.

Ministar socijalnog staranja Suad Numanović uz obilazak gradova otvara nove objekte javnih službi, a ministar turizma Predrag Sekulić obilazi Kotor, Žabljak, Budvu Golubovce.

Ministri i ujedno funkcioneri vladajuće demokratske partije socijalista nemaju problem sa potencijalnom zloupotrebom državnih resursa u cilju promocije vladajuće koalicije u toku izborne kampanje. Ministar Sekulić je na pitanje da li se kao ministar priključio izbornoj kampanji, nedavno rekao:

"Moram da vam kažem da ste potpuno u pravu. Što se mene tiče ja sam u izbornoj kampanji već tri godine".

Nijesu predviđene sankcije

Da li se nagli porast posjeta ministara opštinama i privrednim društvima uz potpunu medijsku pažnju može ocjeniti zloupotrebom državnih resursa u izbornoj kampanji i predstavlja li to korektan i fer odnos prema ostalim učesnicima izbora, pitali smo Milicu Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju.

"Definitivno se ne može smatrati korektnim i upravo to govori taj talas aktivnosti ministara, koji nije zabilježen u drugim periodima. Ako uporedite aktivnosti ministara iz istog perioda prošle i pretprošle godine vidjećete da je obim njihovih aktivnosti višestruko uvećan u ovom periodu. Prosto za to nema drugog objašnjenja nego da je to zbog tekuće izborne kampanje. Mi imamo takav sistem da vlada vrši svoju funkciju i nakon što su izbori raspisani, a da su ministri istovremeno na listi kandidata i da učestvuju u kampanji. To nije zabranjeno i prosto je negdje ostavljeno biračima da ocijene politički aspekat te priče, odnosno da kazne one koji zaista pretjeraju u zloupotrebama. Mi u CDT-u ne vjerujemo da će se to tako brzo desiti, jer mi još uvijek nemamo informisane birače koji to vide kao zloupotrebu i kao nešto što je nekorektno", ističe Kovačević.

Nevladina organizacija Građanska alijansa se bavila problemom učešća ministara u izbornoj kampanji kroz obilaske opština i privrednih društava još tokom nedavnih lokalnih izbora u Herceg Novom i Tivtu. Državnoj izbornoj komisiji je upućena žalba zbog kršenja izbornog procesa međuutim prema riječima koordinatora Edina Koljenovića, odgovor izborne komisije je bio obeshrabrujući.

"U tom odgovoru oni su naveli da u Zakonu o izboru odbornika i poslanika stoji zapravo da je takvo jedno ponašanje zabranjeno. Međutim, oni su takođe naveli da nijesu predviđene sankcije samom zakonu. U takvoj situaciji potrebno je raditi na izmjeni ovog zakonodavnog okvira i Građanska alijansa je u tom pravcu uputila poslaničkim klubovima inicijativu za izmjene ovog zakona. Nijesmo dobili odgovor poslaničkih klubova i smatramo da je ovo problem na kojem se mora raditi", podvlači Koljenović.

Zakon o finansiranju političkih partija je zabranjeno korišćenje državne imovine u svrhu izborne kampanje. Milica Kovačević kaže da u Crnoj Gori ne postoji institucija koja bi pratila korišćenje državne imovine u političke svrhe.

"Mi nemamo instituciju koja to prati, mi nemamo instituciju koja bi opomenula ministre i koja bi na neki način reagovala i zaustavila ovu praksu. Trenutno smo to negdje doveli do ekstrema da prosto je veoma otvoreno i neskriveno da se javne funkcije i imovina koriste u kampanji, a da na to niko ne reaguje. Ovakva praksa postoji i u drugim državama, ali tamo imate mehanizme i organe koji to koriguju i tu postoje građani koji, kada to pređe neku mjeru ne reaguju na to pozitivno i takav stav iskažu na izborima", navodi Kovačević.
XS
SM
MD
LG