Dostupni linkovi

Prebrojavanje glasova u Sarajevu, 3. oktobra 2022.
Prebrojavanje glasova u Sarajevu, 3. oktobra 2022.

Bećirović i Cvijanović u Predsjedništvu BiH, Komšić ispred Krišto

Prvi rezultati općih izbora u BiH pokazali nastavak dominacije nacionalnih političkih partija. U Predsjedništvo BiH ušao socijaldemokrata.

  • Na općim izborima u BiH 2. oktobra 2022. glasalo 1,6 miliona glasača ili 50 posto.
  • Na osnovu 90,51 posto obrađenih biračkih mjesta, u Predsjedništvo BiH ulaze Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije "Ujedinjeni za slobodnu Bosnu i Hercegovinu" i Željka Cvijanović iz SNSD-a. Za sada prema ovim rezultatima za Predsjedništvo BiH više glasova ima kandidat Demokratske fronte Željko Komšić ispred kandidatkinje Hrvatske demokratske zajednice BiH Borjane Krišto.
  • Na osnovu 83,39 posto obrađenih biračkih mjesta za Parlament BiH najviše glasova dobili su Stranka demokratske akcije i Savez nezavisnih socijaldemokrata.
  • Prema 90,04 posto obrađenih biračkih mjesta, za predsjednika RS Milorad Dodik dobio je 48,80 posto glasova, a Jelena Trivić 42,69 posto.
  • Za Parlament Federacije BiH sa 79,42 posto obrađenih glasačkih mjesta najviše glasova dobila je Stranka demokratske akcije, zatim hrvatski blok koji predvodi Hrvatska demokratska zajednica, dok je treća Socijaldemokratska partija.
  • Za Narodnu skupštinu RS na osnovu 84,01 posto obrađenih glasačkih mjesta, najviše glasova dobio je Savez nezavisnih socijaldemokrata, slijedi Srpska demokratska stranka, pa Partija demokratskog progresa.
  • Objavljeni su i rezultati za skupštine 10 kantona u Federaciji BiH, na osnovu 76,93 posto obrađenih biračkih mjesta.
10:04 3.10.2022.

Dodik vodi ispred Trivić za predsjednika RS

Na osnovu 85,35 posto prebrojanih glasova, u utrci za predsjednika RS Milorad Doik ima 48,80 posto glasova, a Jelena Trivić iz Partije demokratskog progresa 42,69 posto.

Razlika je u oko 30.000 glasova.

09:32 3.10.2022.

Komšić prema novim podacima ima više glasova od Krišto

Prema novim podacima koje je objavila Centralna izborna komisija na osnovu 84,75 posto prebrojanih glasova za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšić je u prednosti ispred Borjane Krišto.

Kandidat Demokratske fronte Komšić je osvojio 183.529 glasova ili 53,61 posto. Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice BiH ima 158.781 glasova ili 46,39 posto.

09:23 3.10.2022.

Brisel podsjeća da ostaje ustavna reforma za Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit donio oduke kojim je nametnuo promjene u načinu izbora dijela nedirektno biranih institucija vlasti u BiH, iz Delegacije EU u BiH saopštili su kako žale što to nisu uradile same političke partije.


"Duboko žalimo što političke stranke nisu uspjele da postignu izbalansirani dogovor o paketu reformi koji bi sveobuhvatno odgovorio na neriješena pitanja, uključujući funkcionalnost FBiH i Doma naroda FBiH", navodi se u saopštenju iz Delegacije EU.

"Ustavna reforma, u skladu sa zahtjevima iz odluka Evropskog suda za ljudska prava i Venecijanske komisije, u dijelu koji se odnosi na Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH, i dalje hitan i neispunjen zadatak", ističu iz Delegacije EU u BiH.

U saopštenju se navodi da su neprovedene i preporuke Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava /ODIHR/ i Grupe zemalja za borbu protiv korupcije /GRECO/ u vezi sa transparentnošću i integritetom izbora.

"Lideri političkih stranaka u BiH su se dogovorili 12. juna u Briselu da će se pozabaviti ovim pitanjima u roku od šest mjeseci nakon formiranja nove vlasti. Pozivamo ih da ispoštuju ovu obavezu", poručili su iz Delegacije EU u BiH.

08:28 3.10.2022.

SNSD objavio pobjedu Dodika i Cvijanović

Savez nezavisnih socijaldemokrata jutros je objavio kako su novi podaci potvrdili pobjedu Milorada Dodika za predsjednika Republike Srpske i Željke Cvijanović za člana Predsjedništva BiH.

"Najnoviji rezultati potvrđuju našu veliku pobjedu. Predsjednik RS-a Milorad Dodik osvojio je 31.000 glasova više u odnosu na drugoplasiranog kandidata. Član Predsjedništva Željka Cvijanović osvojila je 95.000 glasova više u odnosu na drugoplasiranog kandidata", objavili su jutros na Twitter nalogu SNSD-a.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG