Dostupni linkovi

Džaferović i Komšić s OSCE-om o nužnosti održavanja izbora u BiH


Džaferović (četvrti zdesna) i Komšić (drugi zdesna) sa šefovima stalnih misija u OSCE-u, Sarajevo, 4. april 2022.

Šefovi misija OSCE-a (Evropke organizacije za sigurnos i suradnju) istaknuli su nužnost održavanja izbora u Bosni i Hercegovini u oktobru 2022. godine, bez obzira na eventualne ishode razgovora o reformi Izbornog zakona BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

O reformama u BiH sa šefovima stalnih misija Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD-a u OSCE-u, u ponedjeljak, 4. aprila, razgovarali su predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić.

"Tom prilikom istaknuta je posebna važnost paketa reformi koji se tiču zaštite integriteta izbornog procesa, putem kojeg bi se vratilo povjerenje građana u sam izborni proces", saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH završeni su, nakon devet mjeseci, 20. marta, bez rezultata.

Suština izmjena Izbornog zakona jeste u provođenju presuda Europskog suda za ljuska prava kojima se traži ukidanje diskriminatornih odredbi koje onemogućavaju svim građanima da biraju i da budu birani, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Evropska komisija upozorila je još uoči izbora 2018.godine, da Bosna i Hercegovina mora hitno izmijeniti Izborni zakon. Isti stav je ponovljen i u Mišljenju Evropske komisije povodom zahtjeva BiH za članstvo u Evropskoj uniji, objavljen u maju 2019. godine.

U oktobru 2022. trebali bi biti izabrani članovi Predsjedništva i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, te skupština deset kantona u Federaciji BiH.

Krajnji rok za izmjene izbornog zakonodavstva je maj, kad se očekuje raspisivanje općih izbora u BiH.

XS
SM
MD
LG