Dostupni linkovi

Izbori u Albaniji: Rama proglasio pobedu, Baša osporava rezultate


Edi Rama, premijer i lider socijalista, glasa na biračkom mestu u Tirani 25. aprila 2021.
Edi Rama, premijer i lider socijalista, glasa na biračkom mestu u Tirani 25. aprila 2021.

Na osnovu 90 odsto prebrojanih glasačkih kutija, Socijalistička partija na čijem čelu je premijer Edi Rama vodi u osam okruga u Albaniji nakon parlamentarnih izbora koji su održani u nedelju, 25. aprila.

Lider Socijalističke partije Edi Rama je na proslavi u Tirani proglasio pobedu na izborima. On će najverovatnije dobiti treći mandat za sastav Vlade Albanije.

„Oborili smo sopstveni rekord", poručio je Rama svojim pristalicama koji su ga pozdravili aplauzom. Rama je naglasio da je "Albanija glasala, odlučila i pobedila".

On je pozvao Demokratsku stranku Ljuljzima Baše da prihvati izborne rezultate. Naime, lider Demokratske stranke Luljzim Baša osporava preliminarne rezultate i tvrdi da je Socijalistička stranka kupila hiljade glasova.

„U borbu nismo ušli sa političkim protivnikom, već sa režimom. Hiljade nevažećih glasova, milioni evra bačeni na kupovinu glasova, kriminalci i bande su ucenjivali administraciju. Nastavićemo da se borimo za demokratiju. Ko misli da ćemo se predati ne poznaje nas dobro. Mi smo jači", poručio je Baša.

Rekao je da ovi izbori nemaju nikakve veze sa demokratijom i ponovio da Demokratska stranka neće odustati.

„Trebalo je da prođe mnogo godina da se sruši komunistički režim, ali uspeli smo. I ovih meseci smo se borili za demokratiju, verujem da ćemo pobediti i obnoviti demokratiju u Albaniji", naveo je on.

Preliminarni rezultati

Prema dosadašnjim rezultatima, Socijalistička partija ima 74 od 140 poslaničkih mesta u Skupštini Albanije, dok je Demokratska stranka zabeležila bolje rezultate u odnosu na prethodne izbore, osvojiviši 59 mesta. Na poslednjim izborima 2017. godine Demokratska stranka na čijem čelu je Ljuljzim Baša, imala je 46 poslaničkih mandata.

Sa druge strane, Socijalistički pokret za integracije na čijem čelu je Monika Kruemadi (Monika Kryemadhi), inače supruga aktuelnog predsednika Iljira Mete(Ilir Meta), je ostvario lošije rezultate i prema dosadašnjim rezultatima osvojio je samo četiri poslanička mandata. U prethodnom sazivu Skupštine ova partija je imala 19 poslanika.

Očekuje se da će Centralna izborna komisija preliminarne rezultate izbora od 25. aprila zvanično objaviti u utorak.

Na opštim izborima u Albaniji pravo glasa imalo je 3,6 miliona građana a izlaznost je bila 48,59 odsto, odnosno svoje pravo glasa je iskoristilo 1.729.834 građana.

Građani Albanije biraju novi parlament
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00


Albanski parlament čini 140 poslanika i da bi se izabrala vlada, pobednička stranka ili koalicija mora da obezbedi najmanje 71 glas.

XS
SM
MD
LG