Dostupni linkovi

Kako su glasali građani BiH

U BiH su održani osmi po redu opšti izbori od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

23:29 7.10.2018.

Čović: Bošnjaci izabrali dva člana Predsjedništva BiH

Čović: Ne možete Hrvatima birati legitimne predstavnike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović praktično je priznao izborni poraz u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, rekavši večeras na konferenciji za novinare da su Bošnjaci izabrali dva člana Predsjedništva BiH:

"Hrvatski narod je veoma jasnu poruku poslao svima u BiH i prijateljima Bošnjacima i Srbima i međunarodnim institucijama da jeste konstitutivan narod, da on razmišlja proevropski i da ima vrlo jasan plan, iako je malobrojan da povede BiH u pravom smjeru. Žalosti me što naši prijatelji Bošnjaci to nisu razumjeli i što su se kroz svoj projekat, evidentno, prema glasovima koje mi do sad imamo, opredijelili da izaberu dva člana Predsjedništva BiH."

"Ja sam duboko vjerovao da to neće uraditi jer ova naša izlaznost i potpora je bila toliko dominantna unutar hrvatskog glasačkog tijela, ona će uveliko preći 80 posto potpore hrvatskog glasačkog tijela. To nam onda daje za pravo da zajedno s našim prijateljima Bošnjacima promišljamo svoju budućnost i je li to moguće na ovakav način. Ne možete Hrvatima birati legitimnog predstavnika ni u Dom naroda ni u Predsjedništvo BiH. To je put nazadovanja, to nije evropski put", izjavio je Čović.

23:13 7.10.2018.

Pristalice SDA već slave u Sarajevu

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je na press konferenciji objavio da je kandidat ove stranke Šefik Džaferović pobjedio u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Džaferović je, naveli su u SDA, osvoijo najvioše glasova u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Tuzlanskom. Ramiz Salkić će, tvrde, sasvim sigurno biti potpredsjednik Republike Srpske. SDA je ubjedljivo najjača stranka u BiH i imaće najviše mandata u Skupštini BiH, izjavio je Izetbegović.

U centrali SDA saopšteno je prethodno da na osnovu 80 posto prebrojanih glasova, u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH vodi njihov kandidat Šefik Džaferović, te da je Željko Komšić u prednosti u odnosu na Dragana Čovića u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ispred centrale stranačke pristalice već slave, a priređen je i vatromet.

Slavlje pristalica SDA u Sarajevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

22:56 7.10.2018.

PDP i SNSD: Vodi Dodik

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) branislav Borenović iznio je podatak da kandidat Saveza za pobjedu Mladen Ivanić poslije 451.986 prebrojanih glasova, što je dvije trećine, zaostaje za kandidatom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom za 0,42 posto. Dodik ima 213.826, a Ivanić 211.933 glasa, što razliku među njima čini nešto manjom od 1.700 glasova.

Borenović: Mrtva trka, čekamo fotofiniš
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Iz SNSD-a kažu da "u suprotnom taboru imaju problema sa matematikom". Portparol SNSD-a Radovan Kovačević u izjavi novinarima najavio je da će kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik veoma brzo proglasiti pobjedu.

Prema podacima te stranke, s obrađenih 72,60 posto biračkih mjesta u RS-u, Dodik ima 56 procenata osvojenih glasova građana RS-a. To znači, dodao je, da Dodik ima oko 250.000 glasova u odnosu na oko 200.000 glasova koliko ima kandidat Saveza za pobjedu Mladen Ivanić.

22:41 7.10.2018.

Prohić: Drugačiji realitet

Politički analitičar Ibrahim Prohić je nakon konferencije za štampu Centralne izborne komisije izjavio da je mentalitet političara takav da oni 'plivaju' u drugom realitetu, u nekom drugom svijetu, u odnosu na onaj svijet u kojem žive građani".

"Mi smo čuli i od predsjednika Centralne izborne komisije da su ovi izbori bili najbolji, najkorekniji do sada. I on pati izgleda od istog sindroma od koje pate ove vodeće političke stranke. Čuli smo prije toga podatak da je do 15 sati bilo 360 situacija koje su bile incidentne na određeni način i da je to znatan porast u odnosu na izbore prije četiri godine. Podaci govore jedno - sugerirali bi dakle izvlačenje određenih zaključaka. Ovo što govore iz CIK-a, ono što govore političke stranke je skroz drugačije", rekao je Prohić za BHT i FTV.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG