Dostupni linkovi

Kako su glasali građani BiH

U BiH su održani osmi po redu opšti izbori od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

22:13 7.10.2018.

Izbačen iz Parlamenta nakon pitanja o umrloj majci na biračkom spisku

Građanin BiH Fadil Ćerimagić izbačen je večeras iz zgrade Parlamenta BiH nakon što je na konferenciji za novinare Centralne izborne komisije BiH javno pitao kada će umrle osobe ukloniti iz biračkih spiskova.​

Građanin o umrloj majci na biračkom spisku, izbačen iz Parlamenta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:27 0:00

​On je rekao da je na biračkom spisku i na ovim izborima pronašao ime svoje majke koja je umrla prije 11 godina, te naveo da svih tih 11 godina obraća nadležnim institucijama da ime njegove mrtve majke skinu s biračkog spiska. Međutim, rekao je da to nije pomoglo i da se njeno ime ime našlo na spisku i za ove izbore.

"Došao sam na pres-konferenciju CIK-a nakon što sam već duže vrijeme pokušavao da dođem u CIK. Oni su me slali po općinama da idem i izbrišem svoju majku s liste. Nisam ja pravio listu. Nisam ja općinska izborna konferencija. Moja majka je umrla prije 11 godina, to sam odmah prijavio CIK-u, ali su oni meni rekli da ja idem da hodam po općini i odjavljujem je. Šta ja imam ići ako sam prijavio majku da je umrla, imam i umrli list. Njenu smrt sam prijavio CIK-u", kazao je Ćerimagić.

On tvrdi da su hiljade umrlih na listama za glasanje, te da "CIK to podržava".

"Njima trebaju ti umrli da bi se njihovi glasovi dopisali. Danas je žena došla u Medicinsku školu, prijavila je dvije sestre da su umrle, a one su na listi bile", rekao je.

Na pitanje je li vidio da je neko u ime njegove mrtve majke glasao, kazao je: "Ne mogu to vidjeti, ali mogu pretpostaviti da je zato na spisku".

"Zašto stoje mrtvi na listama, možete li mi vi objasniti, molim vas?", kazao je. "Šta ste radili sa spiskovima 11 godina? Druga stvar to mene vrijeđa, ja ću njih tužiti. To vam garantujem", poručio je Ćerimagić.

Nakon što nije dobio odgovor od članova CIK-a, obezbjeđenje ga je izbacilo iz zgrade Parlamenta BiH, gdje se održavaju konferencije za novinare CIK-a. Iz CIKa su, pak, naveli da će ovaj predmet razmotriti naknadno.

21:57 7.10.2018.

Pod lupom: Ukupno 383 prijave o kritičnim situacijama

Glasanje u Mostaru
Glasanje u Mostaru

Koalicija za slobodne i poštene izbore Pod lupom, koja provodi građansko, nestranačko posmatranje Općih izbora 2018 u BiH, saopštila je da je do 20.00 sati zaprimila ukupno 383 prijave o kritičnim situacijama. Od toga se 75 zabilježenih slučajeva odnosi na probleme u procesu glasanja.

Iz Koalicije navode da zabrinjava pojava tzv. bugarskog voza koji je primjećen na 14 biračkih mjesta.

"Građani i građanke BiH su prijavili ukupno 189 nepravilnosti koje se uglavnom odnose na kršenje izborne šutnje, te pritiske i podmićivanje birača. Svim posmatračima omogućeno je da prate proces glasanja. Na 15 posto biračkih mjesta uložene su primjedbe i prigovori od posmatrača Koalicije i drugih posmatrača političkih subjekata. Također, naloženo je ulaganje 80 primjedbi Koalicije 'Pod lupom' u zapisnike o radu biračkih odbora", navodi se.

Na ostalim biračkim mjestima, glasanje i zatvaranje biračkih mjesta proteklo je u skladu sa izbornim zakonom i pravilima. Na oko 25 posto biračkih mjesta zabilježeno je od jedan do pet slučajeva da je jedna osoba više puta pomagala biračima koji su pristupili glasanju, a na četiri posto biračkih mjesta zabilježeno je od jedan do pet slučajeva glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata.

"Praksa široko rasprostranjenog porodičnog glasanja nastavila se i na ovim izborima. Od jedan do pet ovakvih slučajeva zabilježeno je na 52 posto biračkih mjesta, a na dodatnih četiri posto zabilježeni su frekventniji slučajevi, od šest do 25 puta. Na jedan posto biračkih mjesta takvih slučajeva je bilo više od 25", poručuju iz Koalicije.

U izolovanim slučajevima zabilježeno je da birači dolaze na biračka mjesta sa već označenim glasačkim listićima te da se jednoj osobi izdaje više glasačkih listića za isti izborni nivo. Poređenjem vrsta nepravilnosti po biračkim mjestima uočeno je da se obično samo jedna vrsta nepravilnosti pojavljuje na jednom biračkom mjestu.

21:36 7.10.2018.

Prvi podaci iz štabova vodećih stranaka: Džaferović, Komšić i Dodik vode

Podaci iz sistema preborajavanja u SDA BiH
Podaci iz sistema preborajavanja u SDA BiH

U izbornom štabu Stranke demokratske akcije (SDA) generalni sekretar Halid Genjac saopštio je da je - na osnovu podataka koji su uneseni u informacioni sistem iz cijelog prostora Federacije BiH obrađeno je 100.000 glasova za bošnjačkog člana Predsjedništva - 44 posto dobio Šefik Džaferović (SDA), 33 posto Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija – SDP) i oko 11 posto Fahrudin Radončić (Savez za bolju budućnost – SBB).

"Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, u naš sistem uneseno je 50.000 glasova i od tih je 65 posto dobio Željko Komšić (Demokratska fronta i Građanski savez), 25 posto Dragan Čović (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ BiH) i Diana Zelenika (HDZ 1990) četiri posto. To su prvi podaci koji su uneseni u naš sistem. Radi se o uzorku od 150.000 od ukupno oko 900.000 realiziranih glasova. Prilično je značajan i relevantan uzorak“, naveo je Genjac.

U Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika naveli su kako je na osnovu više od 39 posto obrađenih glasačkih mjesta u Republici Srpskoj, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobio oko 57 odsto glasova birača.ž

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević je rekao da je Dodikov protivkandidat Mladen Ivanić dobio oko 43 odsto glasova.

"To znači da Milorad Dodik do sada ima više od 120.000 glasova, a Mladen Ivanić 90.000", istakao je Kovačević.

21:03 7.10.2018.

Centralna izborna komisija: Glasalo 53,26 posto građana, podatak nepotpun

Predsjednik Centralne izborne komisije Branko Petrić objavio je na konferenciji za novinare u 21.00 sati do tada prikupljene podatke:

- glasalo 53,26 posto od ukupnog broja birača (nedostaju neki podaci sa redovnih biračkih mjesta u nekim mjestima - Bijeljina, Banovići, Kupres u RS, Pale u FBiH, Istočni Mostar), pa se očekuje da će izlaznost biti još oko dva posto veća;

- biće namanje 1 do 2 posto veća izlaznost nego na prošlim izborima;

- natprosječan odziv na birališta u nekoliko gradova poput Banjaluke, gdje je glasalo više od 60 posto građana, u Banovićima i Han Pijesku 70 posto, u Zvorniku 60 posto, te Gornjem Vakufu 62 posto;

- sva biračka mjesta zatvorena na vrijeme, nekoliko desetina biračkih mjesta produžilo rad, a na četiri pet, mjesta i do sat vremena, zbog čega nema kompletnih podataka o izlaznosti;

- na desetak biračkih mjesta, od ukupno 6.000, bilo je remećenja javnog reda i mira, što su opštinske i gradske izborne komisije, policija, političke stranke u dijelu u koji su u ekscese bili umiješani posmatrači brzo riješili i stavili pod zakonitu kontrolu cijeli izborni sistem;

- izbori bili "izuzetno fer i korektni, nasuprot nekih katastrofičnih najava";

Video snimak konferencije za novinare Centralne izborne komisije:

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG