Dostupni linkovi

EU bira tužioca za finansijski kriminal


Favoritkinja mnogih Laura Codruta Kovesi, čijoj se kandidaturi protivi rumunska vlada
Favoritkinja mnogih Laura Codruta Kovesi, čijoj se kandidaturi protivi rumunska vlada

Države Evropske unije su počele izborni proces za novog evropskog javnog tužioca za finansijski kriminal. Na tajnom glasanju, ambasadori 22 evropske države su, kako se izvještava, odabrali francuskog kandidata Jean-Francoise Bohnerta (Žan-Fransoa Bonera). Glasanje se smatra indikativnim, jer označava početak komplikovannog procesa izbora.

Još jedna faza u utrci za dužnost evropskog javnog tužioca okončana je u srijedu i na tajnom glasanju je vođstvo preuzeo Francuz Jean-Francoise Bohnert. Prethodno je prednost imala rumunska kandidatkinja Lauara Corduta Kovesi (Laura Korduta Koveši), tužiteljka za korupciju i favoritkinja mnogih, koju su prošle godine smijenili u sopstvenoj zemlji, što je vladajuću strukturu u njenoj zemlji prilično uznemirilo. A tu je i treći kandidat - Andres Ritter iz Njemačke.

Jean-Francois Bohnert preuzeo vođstvo na tajnom glasanju
Jean-Francois Bohnert preuzeo vođstvo na tajnom glasanju

Bohnert je dobio 50 poena, dok su Kovesi i Ritter dobili jednako po 29 bodova.

Prema evropskim diplomatskim krugovima, glasanje je bilo indikativno i označilo je početak dramatičnog procesa selekcije.

Kandidati su izabrani na bazi inicijalnih preporuka od 14. februara, od strane Selekcionog panela, koji je Kovesi nominovao kao glavnu kandidatkinju zbog "izvanrednih dostignuća i kao lidera i kao menadžera" Rumunskog nacionalnog antikorupcijskog direktorata (DNA).

Tužiteljku Kovesi je prošle godine sa ove pozicije uklonila rumunska vlada u potezu za koji kritičari kažu da preduzet da bi se spriječilo da neki od visokih zvaničnika vladajuće alijanse ne budu osuđeni od strane Direktorata za antikorpuciju.

Kovesi su rezultati u borbi protiv korupcije u jednoj od najkorumpiranijih država EU preporučili za jednu od glavnih kandidata za šefa Kancelarije evropskog javnog tužioca u EPPO (European Prosecutor's Office).

Kancelarija evropskog javnog tužioca, 2009. utvrđena prema Lisabonskom ugovoru, koordinira nacionalnim naporima za provođenje zakona sa Evropskom policijom i agencijama Europol i Eurojust, kao i EU agencijom protiv prevara, OLAF.

Činjenica da je upravo Lauara Corduta Kovesi jedan od glavnih kandidata nikako ne raduje vladu njene zemlje, čiji je ministar pravde Tudorel Toader najavio da Rumunija neće podržati njenu kandidaturu i čak optužio EU zvaničnike da su bili "pogrešno informisani" i "nesvjesni zloupotreba" koje je ona počinila u Rumuniji.

Toader je bio taj koji je praktično prisilio nevoljnog predsjednika Rumunije Klausa Iohannisa da u julu prošle godine potpiše otkaz i ukloni je sa dužnosti.

Tudorel Toader
Tudorel Toader

Kovesi je vodila DNA agenciju za antikorupciju od 2013. i pod njenom upravom osuda visokopozicioniranih zvaničnika za kriminal i korupciju naglo je porasla. Vladajuće socijaldemokrate (PSD) pak tvrde da je njen rad politički motivisan i da doseže nivo "lova na vještice".

Mogućnost da Kovesi postane evropski javni tužilac stiže u momentu eskalacije spora između EU i Rumunije u kojem blok traži razjašnjenje od vlade u Bukureštu za mjere za koje kritičari kažu da će predstavljati još veću kontrolu nad pravosuđem u zemlji.

Rumunija, koja trenutno predsjedava rotirajućim šestomjesečnim predsjedništvom EU, treba, prema riječima portparola Evropske komisije Margaritisa Schinasa, da se "veoma urgentno vrati na evropski reformski proces i uzdrži od koraka koji će unazaditi napredak" u borbi protiv korupcije. Schinas je dodao da blok "prati sa velikom zabrinutošću posljednja dešavanja koja se tiču vladavine prava" u Rumuniji.

Mnogi mediji pišu da će rumunske vlasti učiniti i rizikovati sve da spriječe imenovanje Kovesi za evropsku javnu tužiteljicu.

Prema pisanju Euroaktiva, Toader planira da podrije imenivanje Kovesi pismom ministrima 27 članica EU koji sjede u Vijeću za pravdu i unutrašnje poslove (JAI), sa razlozima za odbacivanje njene kandidature.

U svakom slučaju, procedura izbora je prilično komplikovana i izgleda ovako: tri kandidata sa uže liste pojaviće se na saslušanju pred komitetima Evropskog parlamenta za budžetsku kontrolu (CONT) i građanske slobode, prava i unutrašnje poslove (LIBE) 26. februara. Nakon toga će samo jedno ime biti proslijeđeno Parlamentarnoj konferenciji predsjednika.

Potom će delegati Evropskog parlamenta pregovarati sa finskim, portugalskim i hrvatskim ambasadorom, odabranim da predstavljaju 22 zemlje članice prije nego što se ime predloži plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.

Na kraju, 751 poslanik će imati finalnu riječ na glasanju na kojem će za potvrdu kandidata za evropskog javnog tužioca morati da se dobije podrška apsolutne većine odnosno 376 europarlamentaraca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG