Dostupni linkovi

Vraćeni migranti sa hrvatske granice, incidenti sa policijom


Migranti i izbjeglice napuštaju voz u Bihaću i idu ka autobusima koji ih voze za Sarajevo
Migranti i izbjeglice napuštaju voz u Bihaću i idu ka autobusima koji ih voze za Sarajevo

Na Graničnom prelazu Velika Kladuša - Maljevac došlo je do novog naguravanja policije i migranata, ali nema povrijeđenih pripadnika granične policije niti migranata, rekli su za Radio Slobodna Evropa u Graničnoj policiji BiH.

U blizini graničnog prijelaza Velika Kladuša - Maljevac od sinoć se nalazi grupa od oko 250 migranata i u nekolika navrata pokušali su proći policijski kordon što im je u jednom trenutku i pošlo za rukom i dio njih primakao se granici sa Hrvatskom.

"S obzirom da je jedan dio migranata pokušao preći preko zelene granice i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske su se uključili na njihovom području da spriječe migrante da dođu na sam prijelaz. Sam prijelaz, odnosno to područje iza mosta je na teritoriji Republike Hrvatske", navodi glasnogovornica Granične policije BiH, Sanela Duljković.

Kako to izgleda sa hrvatske strane opisala je za Radio Slobodna Evropa novinarka Radija Mrežnica Ariana Kekić, koja se sa drugim novinarima nalazi dvjestotinjak metara od mosta.

"Izuzetno glasno viču i protestiraju, a prema hrvatskoj policiji bacaju određene stvari – koliko vidimo, riječ je o plastičnim bocama. Osjeća se neka nervoza u zraku, jer se zapravo ne zna što će se s tim ljudima događati", kaže Kekić.

Na Međunarodnom graničnom prijelazu Velika Kladuša-Maljevac, prema riječima Sanela Duljković, nema povrijeđenih službenika Granične policije ni migranata.

"Zabilježen je jedan incident, a to je pokušaj samopovređivanja jednog migranta hladnim oružjem, koji je spriječen od strane policijskog službenika. Do sada nije bilo nekih značajnijih hitnih intervencija. Dio migranata je sjeo na most zbog čega je do daljnjeg onemogućen promet preko Međunarodnog graničnog prijelaza Velika Kladuša-Maljevac", objašnjava Duljković.

Migranti na granici BiH i Hrvatske
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske je povodom novonastale situacija saopštilo da je „u jednom trenutku, prilikom postupanja policije BiH koja je migrante odmicala od same granične crte prema dubini svog teritorija, skupina migranata krenula direktno prema hrvatskoj policiji koja je tom prilikom odbila pokušaj nasilnog nezakonitog ulaska na hrvatski teritorij. Potom su migranti bacali kamenje i druge predmete na pripadnike hrvatske policije. Dva policajca su lakše ozlijeđena te su zatražila liječničku pomoć."

Nešto iza 14 sati dosadašnjem broju temeljne i interventne policije sa hrvatske strane priključilo se 50-ak novih interventnih policajaca sa zaštitnom opremom.

Ministar sigurnosti BIH Dragan Mektić kazao je danas kako ministarstvo aktivno radi na stabilizaciji situacije u Unsko-sanskom kantonu (USK). On je naveo kako je juče razgovarao sa nadležnim u ovom kantonu o problemima smještaja migranata.

U telefonskoj izjavi za BHRT Mektić je najavio da će u petak biti stavljen u funkciju i prihvatni centar u okviru Fabrike BIRA.

"Tako da smo obezbijedili kapacitet od petka za sve migrante da budu u prihvatnim centrima na području Bihaća. Uvešćemo jednu posebnu vrstu kućnog reda i ponašanja, tako da će migrant morati da borave isključivo u okviru tih prihvatnih centara", kaže Mektić.

Podsjetio je da postoji problem na Graničnom prijelazu Maljevac, gdje se nalazi veća grupa migranata koja želi da uđe u Republiku Hrvatsku.

"Ne postoji nikakva mogućnost da oni regularno na graničnom prijelazu izađu iz BIH niti da uđu u Hrvatsku i taj ćemo problem da riješimo", dodao je državni ministar sigurnosti.

Komesar policije USK Mujo Koričić potvrdio je ranije da je grupa migranata koji su prenoćili u blizini graničnog prijelaza Maljevac uspjela probiti kordon policije Granične policije BiH.

Dodao je da granična policija ima odličnu saradnju sa policijom Republike Hrvatske, te podršku Federalne uprave policije.

Iz Bihaća u prihvatni centar u Sarajevu

U međuvremenu, počelo je izmještanje migranata i izbjeglica iz talgo voza koji je u utorak uveče stigao u Bihać, u autobuse koje je obezbijedilo Ministarstvo sigurnosti BiH. Oko 100 migranata autobusima će biti odvezeno u Sarajevo u novootvoreni prihvatni centar napravljen na lokaciji bivše kasarne Ušivak.

Smještaj za prve migrante u bivšoj kasarni Ušivak
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Talgo voz sa migrantima i izbjeglicama stigao je u utorak iza ponoći na željezničku stanicu u Bihać, no policija nije dozvolila putnicima da napuste voz.

Policija USK zaustavila je sinoć voz u Bosanskoj Otoci, a zatim ga ispratila do Bihaća.

Planirano je da se voz, uz policijsku pratnju, zajedno sa putnicima vrati u Sarajevo. Međutim, izbjeglice i migranti nisu željeli nazad, a kao problem se pojavio i ugovorni odnos između Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine (FBIH) i putnika, koji je nastao u momentu kupovine voznih karata.

Direktor bihaćke direkcije BH-Željeznica Samir Alagić potvrdio je ranije da se talgo voz sinoć (23. oktobra) nije vratio za Sarajevo.

"Što se tiče nas u Željeznicama FBIH u više navrata, a zadnju put u nedjelju tražili asistenciju Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da se ne dozvoli ulazak migranata u voz Sarajevo-Bihać, odnosno da se onemogući kupovina karata i da se i odstrane sa željezničke stanice. Odgovorili su nam da nisu nadležni i da se migrantima ne može ograničiti sloboda kretanja", kazao je Alagić.

On navodi da je voz u Bihać stigao iza ponoći, te da putnici nisu željeli da se vrate nazad u Sarajevo.

"Bilo je i incidentnih situacija nakon čega su nam naši radnici koji prate voz rekli da nisu sigurni da se vrate. S druge strane, mi imamo ugovornu obavezu sa ljudima koji su kupili kartu i nema načina da ih mi vratimo nazad bez da oni kupe kartu i da se izvrši pratnja i da ih vratimo do mjesta iz kojega su došli", objašnjava Alagić.

Sastanak Operativne grupe za kontrolu i nadzor nad migrantskom krizom
Sastanak Operativne grupe za kontrolu i nadzor nad migrantskom krizom

U međuvremenu, u Vladi USK održan je sastanak Operativne grupe za kontrolu i nadzor nad migrantskom krizom.

Odmah po završetku sjednice, komesar policije USK Mujo Koričić izjavio je da je mjera zaustavljanja daljeg priliva izbjeglica i migranata na područje USK na snazi i da se od nje neće odstupati.

"Moje upute od juče bile su jasne. Međutim, Željeznice FBiH traže uplatu od 3.500 konvertibilnih maraka da migrante koji su stigli sinoć vozom vrate nazad. Mi smo u kontaktu sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), jer su oni ti koji treba da to riješe, jer su oni zaduženi za migracije. Isto tako, migranti koji su sinoć autobusima krenuli prema Bihaću i zaustavljeni u Ključu ( njih oko 140) već su vraćeni nazad za Sarajevo", rekao je Korčić nakon sastanka operativne grupe.

Bihać: Migranti i izbjeglice na pomoći Crvenog križa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

​Njegova procjena je da za svako povećavanje broja migranata na području USK nema adekvatnog smještaja, te da je riječ o potencijalnoj prijetnji i daljem narušavanju sigurnosti.

"Činjenica je da mi već imamo sve više krivičnih djela počinjenih od strane migranata počev od razbojništva, bludnih radnji, silovanja, teških krađa, oduzimanja tuđe pokretnine itd. Apsolutno se slažem da ne možemo uzeti gumicu i te ljude obrisati. To su ljudi koji traže da odu odavde za boljim životom, ali postoje zakoni ove države postoje norme i pravila ponašanja ove države koji se moraju poštovati", dodao je policijski komesar USK.

U međuvremenu, kasarna Ušivak u Hadžićima, u blizini Sarajeva jutros je otvorena za smještaj migranata. Riječ je o lokaciji koju je prije četiri mjeseca za tu namjenu ustupilo Vijeće ministara BiH.

U bivšu kasarnu Ušivak, udaljenu dvadesetak kilometara od Sarajeva danas je stiglo nekoliko desetina migranata. Riječ je o mladim muškarcima koji su u novi prihvatni centar dovezeni sa područja Sarajeva, gdje su prethodnih dana i mjeseci živjeli na ulicama.

Migranti pristižu u bivšu kasarnu Ušivak
Migranti pristižu u bivšu kasarnu Ušivak

Ministar sigurnosti BIH Dragan Mektić rekao je da je održao sastanak sa UNHCR-om na kojem su tražene mogućnosti pružanja zdravstvene zaštite migrantima u ovom centru.

"Imali smo ideju, gotovu, završenu stvar da u početku funkcionisanja ovog prihvatnog centra za migrante u kasarni Ušivak zdravstvenu zaštitu pružaju Ljekari bez granica. Međutim, ministrica zdravlja Kantona Sarajevo, Zilha Ademaj je to osporila i na neki način i dalje to osporava što nas je dovelo sada u jednu posebnu situaciju da nemamo zdravstvene zaštite u prihvatnom centru Ušivak", objasnio je on.

Novi centar za smještaj migranata otvoren je četiri mjeseca nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ustupilo ovaj objekt za njihov smještaj.

Svih 66 kontejnera u kasarni su u potpunosti spremni za prijem migranata, a kapacitet centra je 400 osoba.

Obroke za migrante pripremat će Udruženje Pomozi.ba, partner Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Na poslovima održavanja i čišćenja smještaja u krugu kasarne uposleno je 16 osoba iz lokalnih mjesnih zajednica.

Hrvatska policija demantuje ulazak u teritorij BiH

Iznimno je važno da se demantira informacija da smo mi na bilo koji način ušli na teritorij Bosne i Hercegovine, to su opasne stvari, kaže voditeljica Odjela za odnose s javnošću MUP-a Hrvatske Marina Mandić.

"Također, nisu istinite ni informacije da se na terenu nalazi i hrvatska specijalna policija – to je nekakvo 'nabrijavanje' ", ističe Mandić.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je ovim povodom da je netko među migrantima i izbjeglicama u Srbiji i BiH proširio glasinu da je hrvatska policija otvorila granicu i da će ih propuštati prema zapadnoj Europi, što je od utorka rezultiralo okupljanjem većih grupa migranata na hrvatskoj granici sa srpske i BiH strane.

"Srbijanska policija je to jučer – 'ajmo reći – uspješno riješila, a što se tiče situacije u BiH, ja sam upravo razgovarao sa ministrom sigurnosti gospodinom Mektićem. On mi je rekao da situacija nije jednostavna, ali da policija BiH uključujući i Graničnu policiju ulaže sve napore kako bi se migranti povukli sa granične crte, odnosno kako bi se uz pomoć policije vratili u prihvatne centre", kaže Božinović.

Hrvatska policija radi svoj posao, i postupa usklađeno sa politikom Europske unije, zaključuje Božinović.

"Hrvatske policije će na granici biti uvijek dovoljno da spriječi nasilan ili ilegalan ulazak u Hrvatsku. Hrvatska je kao članica Europske unije koja pokriva najdužu vanjsku kopnenu granicu EU u potpunosti na tragu europske politike, što uostalom možete vidjeti iz izjava svih relevantnih europskih adresa", riječi su ministra Božinovića.

Hrvatsku stranu graničnog teritorija nadlijeće i policijski helikopter.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG