Dostupni linkovi

Izbeglička kriza: Na snazi sporazum EU i Turske


Izbeglički kamp u grčkom, pograničnom mestu Idomeni
Izbeglički kamp u grčkom, pograničnom mestu Idomeni

Od ponoći je počela primena sporazuma Turske i EU o vraćanju u Tursku svih ilegalnih migranata koji su u Grčku ušli iz te zemlje. Za uzvrat, EU će za svakog migranta čiji povratak prihvati Turska, odobriti azil jednom sirijskom izbeglici smeštenom na turskoj teritoriji.

Turska zauzvrat dobija značajne političke povlastice - ubzanje pregovora za ulazak u EU, bezvizni režim od juna ove godine i finansijku pomoć od tri milijardi evra za smeštaj izbeglica.

Neposredno uoči stupanja na snagu sporazuma, preko Egejskog mora je u ušlo Grčku oko 1.500 izbeglica, duplo više nego što je uobičajeno. Turski mediji javljaju da je jedna četvoromesečna beba stradala kada se brod koji prevozi izbeglice prevrnuo.

Grčka ne može odmah da vraća izbeglice

U međuvremenu agencija AFP prenosi da Grčka neće biti u mogućnosti da počne da vraća izbeglice u Tursku od danas.

AFP prenosi da je grčki premijer Aleksis Cipras u subotu obavestio ministre da budu spremni za početak prebacivanja izbeglica, ali da su zvaničnici rekli da ima za to treba više vremena.

"Ovakav plan ne može da počne da se sporovodi samo za 24 sata", rekao je portparol koordinatora vlade za politiku prema izbeglicama Jorgos Kiricis.

Pariz i Berlin spremni da pošalju stručnjake u Grčku

Pariz i Berlin izrazili su spremnost da upute do 600 policajaca i stručnjaka za azil u Grčku, saopštili su ministri unutrašnjih poslova Francuske i Nemačke, dok će Atina biti na "prvoj liniji" za vraćanje izbeglica prema dogovoru Evropske unije i Turske.

"Da bi se istakla hitnost situacije s kojom se suočava Grčka posle dogovora EU i Turske, Francuska i Nemačka su odlučile da na raspolaganje stave svoje stručnjake za ostrva na Egejskom moru, ukoliko Atina to bude zatražila", navodi se u zajedničkom pismu Bernara Kazneva i Tomasa de Mezijera upućenom Evropskoj komisiji. Ministri su naveli da su Francuska i Nemačka spremne da upute po 200 dodatnih policijskih oficira kao pomoć agenciji EU za nadzor spoljnih granica (Fronteks), kao i po 100 stručnjaka za pomoć Evropskoj agenciji za azil.

Kaznev i De Mezijer su dodali da su obe zemlje takodje spremne da upute tehničku pomoć Grčkoj u proceduri vraćanja izbeglica.

Inače, prema rečima Ciprasa, oko 2.300 bezbednosnih i pravnih stručnjaka bi trebalo da stigne u Grčku kako bi pomoglo sporovođenje sporazuma.

Lideri EU i turski premijer Ahmet Davutoglu postigli su u petak sporazum o zaustavljanju priliva ilegalne imigracije i razbijanju krijumčarskih mreža imigranata koji stupa na snagu u nedelju u ponoć i prema kojem će "svi ilegalni imigranti koji dođu u Grčku iz Turske biti vraćeni" na tursku teritoriju.

Organizacije za ljudska prava širom sveta kritikivale su ovaj sporazum. U subotu je na hiljade ljudi protestovalo protiv rasističkog odnosa prema izbeglicama u Londonu, Atini, Barseloni, Amsetrdamu i Ženevi.

U Grčkoj trenutno ima 47.500 izbeglica, 8.200 na ostrvima i 10.500 u kampu Idomeni na granici sa Makeodnijom.

XS
SM
MD
LG