Dostupni linkovi

Izbacuje li internet štampane medije iz igre


Ilustrativna fotografija

Najava da će britanski "The Independent" krajem marta preći isključivo na on-line izdanje, te prelazak "Slobodne Bosne", jednog od najuticajnijih magazina, ne samo u BiH, već i u regionu, isključivo na internet, bio je povod da u temi sedmice provjerimo pobjeđuje li internet tradicionalne medije, fali li srednjim i starijim generacijama štampano izdanje dnevnih ili periodičnih novina, da li mlađa generacija uopšte čita štampana izdanja, te da li je zaista internet posljednje utočište slobode ili brzina konzumiranja medija sa pametnih telefona ima i mana.

Bosna i Hercegovina ne zaostaje baš za svim svjetskim trendovima. Britanski "Independent" je najavio da će posljednji broj biti odštampan 26. marta, a u BiH je tako prestalo štampanje magazine "Slobodna Bosna". Nakon 1.000 brojeva, "Slobodnu Bosnu" čitatelji više ne mogu kupiti na trafikama širom Bosne i Hercegovine. Umjesto papirnatog izdanja, "Slobodna Bosna" preselila se na digitalnu platformu. Priču "Internet kao šansa i opasnost po profesiju" donosi Selma Boračić - Mršo.

U Srbiji nema spektakularnih gašenja novina i časopisa, radio i TV programa i njihov prelazak na portale. Ako izuzmemo nekadašnju radio-emisiju sa specifičnim programom "Peščanik", koji je prisiljena da to učini. Ipak, internet postaje sve značajniji format za sve medije, od štampanih do elektronskih, to pokazuje podatak da je oglašavanje preko portala naraslo sa nekih 3-4 miliona eura do, prije neku godinu, na 20 miliona, a to je najuvjerljiviji znak šta se događa i na srpskom medijskom tržištu. Pojedinosti ima Branka Mihajlović u tekstu "Internet, poslednje polje slobode".

Gube li Crnogorci polako jutarnju naviku listanja novina uz prvu kafu, dok se u vazduhu miješaju mirisi novinske hartije i tek skuvane kafe? Zašto se sve više medija, i štampanih i elektronskih, orijentišu na internet izdanja i portale, te gdje je novac u svemu tome - pita se Lela Šćepanović u priči "Prelaskom na internet izdanja novinarstvo gubi na kvalitetu".

Zbog pojave internetskih portala, te pada tiraža i prihoda od reklama, štampani mediji su na izdisaju, poručili su hrvatski novinski izdavači sa svoje posljednje godišnje skupštine, apelujući da im država pomogne dodatnim snižavanjem poreza. Na najozbiljniju posljedicu pada prihoda u štampanim medijima upozoravaju čelnici Hrvatskog novinarskog društva u tekstu Enisa Zebića "Kombinacija portal i vikend tiskano izdanje garantira uspjeh".

Šta je sa medijima na Zapadu?

Ugledni "Newsweek" je bio prekinuo izlazak u štampanom obliku 31. decembra 2012. godine, da bi ponovo počeo da izlazi 7. marta 2014. Već pomenuti britanski "Independent" je 12. februara objavio da će njihovo posljednje štampano izdanje izaći 26. marta.

O tome, kako se američki mediji, prije svega štampani, nose sa popularnošću interneta, kakva su iskustva sa novim medijskim trendovima, šta je sa tiražom štampanih medija u eri internet portala, da li je on-line novinarstvo jednakog kvaliteta, kao i štampano - govori u intervjuu za RSE Džeilana Pećanin, urednica Bosanskog servisa Glasa Amerike (Voice of America/VOA).

  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG