Dostupni linkovi

Kombinacija portal i vikend tiskano izdanje garantira uspjeh


Naslovnica portala Slobodne Dalmacije, 27. veljače 2016.
Naslovnica portala Slobodne Dalmacije, 27. veljače 2016.

Zbog pojave internetskih portala i pada tiraža i prihoda od reklama, tiskani mediji su na izdisaju, poručili su hrvatski novinski izdavači sa svoje posljednje godišnje skupštine, apelirajući da im država pomogne dodatnim snižavanjem poreza. Čelnici Hrvatskog novinarskog društva upozoravaju, pak, kako je najozbiljnija posljedica pada prihoda u tiskanim medijima – pad kvalitete novinskih sadržaja, kako u tisku medijima, tako i na portalima.

Sve novinske kuće u Hrvatskoj su u znatnim problemima, dvije od njih prošle su i kroz postupak predstečaja. Država je pomogla malo, snižavajući PDV na prodanu nakladu dnevnih novina.

„Međutim, to nije dovoljno“, kaže Miroslav Ivić, direktor „Slobodne Dalmacije“ i predsjednik Udruge novinskih izdavača pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

„Ispred Udruge novinskih izdavača, zadnje dvije godine, tražili smo da se proširi odluka na tjednike i na revije. Isto tako, tražili smo da se najnižom poreznom stopom obuhvate i ostali prihodi novinskih kuća, kao prihodi od marketinga, koji čine skoro polovicu ukupnih prihoda. Kada bi država to napravila, omogućila bi predah, omogućila bi da postojeći tiskani mediji uglavnom prežive krizu, koja traje već gotovo desetljeće“, navodi Ivić.

Drugi je njihov zahtjev Vladi da se u okviru sredstava, koja se odobravaju studentima, omogući da oni kupuju novine s popustom jer je studentu sedam kuna, odnosno gotovo jedan euro dnevno, za novine previše. Vlada nije imala razumijevanja za njihove zahtjeve. Zato su portali, koje su tiskani mediji kreirali, dobrodošla pomoć u krizi.

U slučaju Slobodne Dalmacije, nekih deset posto prihoda iz marketinga, dolazi od prihoda sa portala. Da nema tog portala, sigurno bi nam bilo teže.

„U slučaju Slobodne Dalmacije, nekih deset posto prihoda iz marketinga, dolazi od prihoda sa portala. Da nema tog portala, sigurno bi nam bilo teže. Da li je portal isplativ, kada ionako imamo novinare i sadržaj? Novinske kuće su u poziciji da imaju portale koji ne mogu spasiti novine, ali mogu odgoditi ono najlošije, odnosno one probleme sa kojim se suočavaju“, ističe Ivić.

Hrvatski su tiskani mediji u specifičnoj situaciji jer se, kriza uzrokovana pojavom interneta i promjenom navika kod korisnika, samo nadogradila na opću ekonomsku krizu. Novine se prodaju manje. Zbog toga pada i prihod od marketinga. I dok su se mediji u svijetu bar djelomično snašli i dio prihoda od marketinga vratili preko portala, u Hrvatskoj je taj proces tek na početku.

„Najlošija posljedica gubitka prihoda je pad kvalitete, i štampanih medija, ali i portala. Pad prihoda je rezultirao činjenicom da se sve manje i manje ulaže u proizvodnju medijskog sadržaja, uz činjenicu da se sve više i više medijskog sadržaja proizvodi bez odlaska na teren, bez putnih troškova. Tehnički se sve odvija u interakciji između novinara i interneta“, kaže Denis Romac, novinar riječkog „Novog lista“ i prvi potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Rezultat je situacija s kakvom se nikada do sada nismo susreli.

„Takozvano copy-paste novinarstvo postaje obrazac funkcioniranja mnogih naših internetskih medija, što mislim da je katastrofa za novinarstvo. Mislim da to rezultira padom povjerenja i vjerodostojnosti medija a to bi trebalo bita temeljna vrijednost medija. To dodatno ugrožava medije, kada je u pitanju opstanak medija“, ocjenjuje Romac.

To je opća slika, a pogledajmo nekoliko konkretnih slučajeva. Naizgled nasuprot globalnim trendovima, u Hrvatskoj imamo dva slučaja da je izdavač nakon portala krenuo i sa tiskanim tjednikom.

Jedan od njih je desni bulevarski portal dnevno.hr, koji je prije dvije godine krenuo sa tjednikom „7 dnevno“ identičnog profila, a drugi je portal telegram.hr, bivšeg vlasnika Europapressholdinga, Nine Pavića, koji je pokrenuo istoimeni tjednik.

Vuk Radić
Vuk Radić

„Mi smo u principu startali sa WEB izdanjem, pošto smo smatrali da se može napraviti jedno WEB izdanje koje je skoro kao magazinsko, koje ima u sebi - i kolumne, i komentare, i analize i neke duže priče. Nakon par mjeseci smo shvatili da, nakon što su prvi rezultati bili stvarno dobri, postoji prostor za tjedno izdanje. Tjedno izdanje je sa jedne strane odabir najboljih stvari koje smo radili na WEB-u, s druge strane ima i neke svoje ekskluzivne materijale. Nama se čini da nema smisla pokretati dnevna izdanja, međutim, kombinacija dnevnog WEB-a i vikend izdanja može trenutačno uspjeti“, kaže Vuk Radić, urednik kulture na portalu telegram.hr i tjedniku.

Nakon neuspjeha pokušaja da se dnevni list „Vjesnik“ održi kao news-portal, što se ugasilo nakon mjesec dana, čim je nestalo novaca za plaće, neprofitni portal forum.tm - ovo „tm“ je za „tjedni magazin“ - jedini je slučaj u Hrvatskoj da je portal krenuo nakon gašenja tiskanog medija, konkretno tjednika „Forum TM“ u izdanju „Styrije“.

„Odlukom izdavača, Forum je, kao tiskano izdanje, prestao izlaziti, nakon čega se dio novinara odlučio otkupiti domenu od dotadašnjeg izdavača. Naša namjera nije bila stvoriti neki jaki komercijalni portal, nego smo htjeli imati prostor svog medija u kojem ćemo objavljivati tekstove koje nećemo moći objavljivati kao freelanceri. Mahom se većina novinara, gašenjem Foruma, vratila u Večernji list, a dio je ostao na ulici“, ističe Goran Borković, urednik foruma.tm.

Da li bi pokrenuli i štampano izdanje?

Goran Borković
Goran Borković

„To je, zapravo, jedna od naših namjera, ali ne kao periodik, kao tjednik ili mjesečnik, nego nešto kao posebno izdanje, koje bi izlazilo povremeno, jednom – dvaput godišnje. Već smo određene korake poduzeli po tom pitanju. Ne znam hoćemo li u tom uspjeti, a posebno ne znam kada. Mislim da se to komercijalno može isplatiti. Mi pokušavamo naći način da budemo na nuli“, navodi Borković.

XS
SM
MD
LG