Dostupni linkovi

Tramp dobio pisma od Kima, očekuje uskoro sastanak


Kim Džon Un i Donald Tramp
Kim Džon Un i Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je dobio pismo od lidera Severne Koreje Kim Džong Una i da očekuje da se sa severnokorejskim liderom uskoro sastane.

On je u obraćanju novinarima u Beloj kući u Vašingtonu stao u odbranu svojih pregovora sa Kimom i dodao da nikada nije isticao brzinu denuklearizacije Severne Koreje.

Tramp je novinarima rekao i to da se razgovori sa Kinom o završetku trgovinskog rata veoma dobro odvijaju.

On je prethodno napisao na "Tviteru" da se raduje sastanku i da je Kim svestan da Severna Koreja poseduje veliki ekonomski potencijal.

Komentar Trampa usledio je nakon što je severnokorejski lider izjavio kako bi Pjongjang mogao da promeni svoj pristup razgovorima o nuklearnom oružju, ukoliko SAD nastave sa sprovođenjem sankcija Severnoj Koreji.

Dvojica lidera našla su se na naslovnim stranama širom sveta nakon samita u Singapuru u junu, gde su potpisali neodređeno obećanje o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Međutim, napredovanje sprovođenja denuklearizacije zaustavljeno je usled neslaganja u vezi sa značenjem deklaracije, a sastanci i posete su otkazivane.

Severna Koreja zahteva ublažavanje sankcija i insistiranje SAD na denuklearizaciji naziva "gangsterskim", piše AFP.

Kim je u novogodišnjem govoru pozvao na ublažavanje sankcija, uz napomenu da je Pjongjang saopštio da neće vršiti nuklearne testove niti koristiti ili širiti nuklearno oružje, pozivajući Vašington da odgovori "praktično".

Lider Severne Koreje naglasio je da je voljan da se bilo kada sastane sa Trampom, ali je dodao da neće dozvoliti da iko preti Pjongjangu.

XS
SM
MD
LG