Dostupni linkovi

Pogledajte šta je izaslanik Vijeća Evrope vidio u kampu 'Lipa'

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope za migracije i izbjeglice Drahoslav Štefanek boravio je 25. decembra u prihvatnom centru "Lipa", udaljenom tridesetak kilometara od Bihaća, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine. U ovom centru je smješteno oko 1.000 migranata.

Cilj njegove posjete je procjena trenutne situacije u vezi s migrantima i izbjeglicama.

U Bosni i Hercegovini boravi oko 9.000 migranata i izbjeglica, od kojih je više od 5.400 smješteno u privremenim prihvatnim centrima koje finansira EU u BiH.

U Federaciji BiH, entitetu koji broji deset kantona, trenutno djeluje šest prihvatnih centara za migrante i izbjeglice. U Kantonu Sarajevo to su "Ušivak" i "Blažuj", a Unsko-sanskom kantonu, na zapadu BiH, "Borići", "Sedra", "Miral" i "Lipa".

Vlasti drugog bh. entiteta, Republike Srpske (RS), odbijaju da pomognu migrantima koji su se zadesili na njihovoj teritoriji. Vlasti RS-u su odbile i plan Vijeća ministara BiH iz 2018. godine koji je predviđao i nekoliko centara za prihvat migranata u RS-u.

Evropska komisija je 19. januara upozorila Bosnu i Hercegovinu da svaki dan utiče na međunarodnu reputaciju zemlje, te je pozvala vlasti da smjesti izbjeglice i migrante na cijeloj teritoriji BiH.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG